Ekskluzivno iz Bruxellesa:

Usvojen Strateški kompas s konstitutivnim narodima, EU organizira nastavak izborne reforme

Usvojen Strateški kompas s konstitutivnim narodima, EU organizira nastavak izborne reforme
25.03.2022.
u 11:11
Pogledaj originalni članak

Vijeće Europske unije usvojilo je maloprije u Bruxellesu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, čak 23 zemlje članica za formulaciju 'konstitutivnih naroda' unatoč protivljenju tek četiri zemlje članice.  

"Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, rekao je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković čija je najveća zasluga što je taj dokument usvojen s tim sadržajem. 

Plenković je sinoć kolegama na Vijeću EU tijekom rasprave o BiH zatražio da se pozovu politički lideri u Bruxelles kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi. Kako doznaje Večernji list BiH  EU bi se trebala angažirati  na najvišoj razini da se nastave razgovori o izbornoj reformi.

"Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH", kazao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

U zaključcima se, naglašava Plenković, daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišoj razini s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu.

"Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja je dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna.

Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili da zemlja funkcionira dobro, na dobrobit svih njenih građana", kazao je Plenković.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.