Europski put u 2018. godini moguć samo ako se poklope politički interesi

Usuglašavanje “nekoliko pitanja” iz upitnika EK moglo bi trajati mjesecima

Usuglašavanje “nekoliko pitanja” iz upitnika EK moglo bi trajati mjesecima
15.01.2018.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Optimistične najave političara s kraja prošle godine o ispunjavanju prioritetnih zadataka na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine u ovoj godini, za sada se pokazuju opravdanima u praksi, piše Večernji list BiH. Nema naznaka u prvim danima nove godine da se bilo što radi na tom planu, izuzev pojačane aktivnosti stranih diplomata koji u kontaktima s bh. dužnosnicima inzistiraju na proeuropskim reformama.

Brojni testovi

Još je neizvjesno hoće li i kada će svi odgovori na upitnik Europske komisije biti spremni. To što je ostalo procentualno malo neusklađenih odgovora, ne znači da smo na kraju tog procesa. Naprotiv, na dnevnom redu su politički najosjetljivija pitanja oko kojih će se lomiti nacionalna, entitetska i politička koplja idućih tjedana, a možda i mjeseci. Na svojevrsnom testiranju je i Mehanizam koordinacije, oko kojeg je također bilo puno prijepora u protekloj godini.

Jedini konkretan korak na europskom putu u 2018. godini je usvajanje strategije ruralnog razvoja na sjednici Vijeća ministara BiH. Usvajanje ovog dokumenta je važno, jer bez njega Bosna i Hercegovina ne bi mogla dobiti novac iz pretpristupnih fondova Europske unije, što je oko 30 milijuna eura godišnje. Strategija je možda i značajnija, jer predstavlja prvi cjeloviti popis poljoprivrede u proteklih više od pola stoljeća. Europska unija koja svake četiri godine planira proračun za poljoprivredu, ruralni razvoj, sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarnu kontrolu, a BiH nije mogla dodijeliti sredstva bez podataka o stanju poljoprivrednog sektora.

Izgubljena godina ili pak ne

Hoće li osim ovoga još nešto biti urađeno na europskom putu BiH u ovoj godini, teško je predvidjeti, prvenstveno zbog činjenice da je ovo izborna godina. No, kako je to izjavio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, moguće je da se i u izbornoj godini preklope određeni interesi i donesu neke važne odluke, uključujući i one na europskom putu. No, bez sposobnosti da osigura provedbu izbornih rezultata, a trenutačno je u takvoj situaciji, BiH ne treba očekivati nikakve pozitivne ocjene iz Bruxellesa.

Još turobnije izgleda NATO put BiH u ovoj godini. Nakon usvojenog Pregleda obrane nije načinjen niti jedan konkretan korak prema ispunjavanju NATO uvjeta. Uknjižba perspektivnih vojnih lokacija je faktički blokirana, a sve je očitije kako nedostaje, barem u jednom entitetu, političke volje za daljnje približavanje NATO savezu.

U takvom ozračju realno je očekivati da ovo bude još jedna “izgubljena godina” na NATO putu Bosne i Hercegovine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.