Posavina

USAID uložio više od 15 milijuna dolara za obnovu nakon poplava

16.02.2016.
u 06:45
Pogledaj originalni članak

Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy i predstavnik CRS-a za BiH Marc D’Silva posjetili su općine Šamac (RS) i Domaljevac-Šamac, u kojima je proveden projekt “Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica” (CESTA) koji je financirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a proveo Catholic Relief Services BiH (CRS). Završetak projekta u tim općinama i službeno je obilježen posjetom visokih dužnosnika USAID-a i CRS-a, čiji su predstavnici, zajedno sa županijskim i općinskim predstavnicima, posjetili obnovljenu infrastrukturu, piše Večernji list BiH.

Zaštićeno 1200 ha oranica

Peter Duffy, direktor USAID-a za BiH, izrazio je zadovoljstvo suradnjom. - Želim istaknuti kako je USAID uložio više od 15 milijuna dolara za obnovu nakon poplava u raznim mjestima BiH, te smatram kako je mnogo toga napravljeno u kratkim rokovima, kazao je Duffy. Djelatnici CRS-a su već tjedan dana nakon poplava bili na poplavljenom terenu. - Danas obilježavamo završetak projekta čijem je u okviru rekonstruirano, odnosno izgrađeno 8 km poljoprivrednog nasipa Bazik, čime se štiti 1200 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta. Dakle vrijednost ulaganja u obnovu infrastukture u Domaljevcu nakon poplava je veća od 670.000 KM, od čega su sredstva USAID-a 50%, Posavska županija sudjelovala je s 20%, dok je CRS dao ostatak. Ostajemo prisutni u sljedećim projektima pomažući općini Domaljevac u području komuniciranja i suradnje sa susjednim općinama Šamac i Modriča, kazao je Marc D’Silva, predstavnik organizacije Catholic Relief Services za BiH. Zadovoljstvo realiziranjem projekta izrazio je i načelnik općine Domaljevac-Šamac Mario Jurkić.

USAID pomaže poplavljenima

CESTA je USAID-ov projekt započet u srpnju 2014. u vrijednosti od 5,72 milijuna dolara u cilju pomoći kućanstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboj Jugu, Šamcu i Domaljevac-Šamcu. U pet navedenih općina, u okviru projekta CESTA, provedeno je 26 projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koji su identificirani kao ključni za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti, kao i 26 projekata manjeg opsega u kojima su sudjelovale i lokalne zajednice. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.