8. susret enigmata

Urednik zagrebačke Kvizorame pobjednik u Širokom Brijegu

Urednik zagrebačke Kvizorame pobjednik u Širokom Brijegu
04.08.2020.
u 18:20
Pogledaj originalni članak

U ugostiteljskom dijelu Gradskog bazena u Širokome Brijegu upriličen je 8. susret enigmata. Sastavljači križaljki, premetaljki, rebusa i drugih enigmatskih sastava iz susjednih država zbog epidemioloških mjera vezanih za koronavirus nisu stigli na ovaj tradicionalni Susret enigmata, piše Večernji list BiH.

No, Hrvatska je ipak imala svoga predstavnika – bio je to Stipan Medo, konzul Republike Hrvatske u Vitezu, rodom iz Zaprešića, inače vrstan enigmat i suradnik enigmatskih listova. Organizacijom ovog zanimljivog susreta najviše su se bavila braća Nevenko i Marijofil Soldo, a koordinator je bio bard hercegovačke enigmatike Frano Vukoja, Večernjakov kolumnist i sastavljač enigmatskih uradaka za Večernjakova enigmatska izdanja. Pero Galogaža, urednik enigmatske revije Feniks, u svom je uvodniku revije podržao skup i izrazio žaljenje što neće biti nazočan. Enigmat Filip Karačić, sastavljač pitanja za kvizove HRT-a, zbog obveza nije uspio stići u svoj Široki.

Na sastavljački natječaj stiglo je 85 anagrama od 44 autora te 71 magični kvadrat od 35 autora, ukupno 50 autora iz triju država.

Prvo mjesto u konkurenciji premetaljki osvojio je Boris Nazansky, glavni urednik lista Kvizorama iz Zagreba.

On je premetaljaku OSMI SUSRET ENIGMATA U DOBA KORONE premetnuo u: OBOGATE NEUMORAN ERUDITSKI SMISAO. Slavko Bovan iz Kikinde, rođen u Buni kod Mostara, premetnuo je: NA SMOTRU KAO GOST IDE IM ERO SA BUNE! Osvojio je drugo mjesto, a svidjela nam se premetaljka Dinka Kneževića iz Srbije (treće mjesto): MASKU NOSITE, A I DOBRO SE UMNO IGRATE!

U disciplini magičnog kvadrata pobijedio je Jovan Nedić iz Belog Manastira.

Ponovno se pokazalo zašto je Robert Pauletić Široki Brijeg proglasio enigmatskom metropolom.

Nekoliko Širokobriježana svojim enigmatskim sastavcima “puni” enigmatske revije, a jedno vrijeme sastavljali su križaljke za Večernji list. Širokobriješki enigmati osvajaju visoka mjesta na natjecanjima enigmata.

Širokobriježan Zdenko Ćavar bio je enigmatski prvak Hrvatske, Nevenko Soldo bio je pobjednik jednog kola, a solidne plasmane na enigmatskim natjecanjima imali su Širokobriježani Marijofil Soldo, Frano Vukoja, Slavko Naletilić i Filip Karačić. Široki je bio jedini grad izvan Republike Hrvatske u kojem je održano Prvenstvo Hrvatske u enigmatici. Bilo je to trodnevno natjecanje u hotelu Park 2016. godine, a voditelj programa bio je naš kolumnist i zagonetač Frano Vukoja. To Prvenstvo Hrvatske u enigmatici održano je u Širokom Brijegu u povodu 100. obljetnice prve objavljene zagonetke jednog Širokobriježanina. Josip Slišković 1916. godine objavio je “skrivačicu” (premetaljaku, anagram).

On je te ratne godine poslovicu U LAŽI SU KRATKE NOGE premetnuo u anagram: KAŽU SILE K RATU GONE!

Osim navedenih širokobrijeških enigmata, još se nekoliko Širokobriježana vezanih uz novinarstvo ili književnost “usput” bavilo enigmatikom. Tu su bili gotovo svi stariji novinari, a među njima i jedna dama, književnica Ružica Soldo.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.