PROMO

UniCredit Bank d.d. Mostar potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH sa najvećim udjelom u Jamstvenom fondu

UniCredit Bank d.d. Mostar potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH sa najvećim udjelom u Jamstvenom fondu
02.10.2020.
u 11:18
Pomoć pri ublažavanju negativnih posljedica pandemije virusa COVID-19 privrednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i jačanju kreditnog potencijala za privrednike, te stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje
Pogledaj originalni članak

Predstavnici UniCredit Bank d.d. Mostar potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH, kojim je UniCredit Bank omogućeno korištenje maksimalnog garantnog potencijala FONDA u iznosu do 80 milijuna KM, u okviru programa pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima, u jačanju kreditnog potencijala. Putem komercijalnih banaka se na ovaj način osiguravaju izvori financiranja, s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privredu i stvaranju uvjeta za održivi rast privrede i zapošljavanje kroz 5 kreditno-garantnih programa Vlade FBiH. 

Ugovor regulira izdavanje jamstva na teret FONDA u korist UniCredit Bank, koja odobrava kredite privrednicima za financiranje likvidnosti i obrtnog kapitala i troškove investiranja manjeg obujma, sa rokom otplate do pet godina uključujući razdoblje odgode od 18 mjeseci. Program jamstva uključuje samo kredite u KM valuti. Jamstvo osigurava najviše 50% glavnice kredita odobrenog privrednom subjektu, uzimajući u obzir ukupnu izloženost, dok potraživanja po osnovu kamata, naknada i drugih troškova ne podliježu jamstvu. 

Zaključivanjem ovog Ugovora uspostavljeni su uvjeti za odobravanje kredita klijentima uz korištenje garancija Jamstvenog fonda Federacije BiH kao instrumenta osiguranja kredita, a na klijenta se prenosi i ukupna korist Jamstvenog fonda dodatno u vidu niže kamatne stope i/ili umanjenog kolaterala.  

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović ovim povodom je izjavila:

"Zadovoljstvo nam je biti najveći partner Vlade Federacije i u ovako važnoj kreditnoj liniji, koja je od posebnog značaja za naše privrednike u ovim izazovnim vremenima.  Predani smo podršci lokalnoj ekonomiji, te će ovaj ugovor našim klijetima pojednostaviti osiguravanje sredstava likvidnosti i očuvanje zdravog kapitala. Nastavit ćemo biti u službi naših klijenata i naše zajednice, te uvijek činiti pravu stvar“.

„Razvojna banka FBiH je zaključila Ugovor o poslovnoj suradnji sa UniCredit Bank d.d. Mostar koja je, kao vodeća banka u Bosni i Hercegovini, ocijenjena kao banka sa mogućim najvećim udjelom u jamstvenom potencijalu FONDA. Incijalna sredstva Jamstvenog fonda iznose 80 milijuna KM, a u narednom razdoblju, odnosno već početkom listopada 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 milijuna. Jamstveni potencijal je petorostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizira putem Razvojne banke Fedracije BiH.“, izjavio je dr. sc. Semir Fejzic, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije je usvojila pet (5) kreditno-jamstvenih programa početkom devetog mjeseca ove godine, s ciljem podrške za mikro, mala i srednja poduzeća, kao i za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za velika poduzeća, izvoznike, te obrtničke i ostale samostalne privredne djelatnosti, a u cilju ublažavanja štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.