Umjetnička kolonija 2016. u Neumu

Umjetnička kolonija okupila vrhunske slikare iz BiH i RH

24.06.2016.
u 07:29
Pogledaj originalni članak

Neum je ponovno domaćin Umjetničke kolonije koja okuplja vrhunske slikare iz BiH i Hrvatske. Ovogodišnja kolonija otvorena je prigodnom svečanošću koja je održana u srijedu u Grand hotelu “Neum” u Neumu, a zatvaranje je sutra kada će biti upriličena izložba nastalih umjetničkih radova na Umjetničkoj koloniji.

Umjetnička kolonija 2016. dosegla je svoju punoljetnost, jer je ovo 18. godina održavanja ove kulturne manifestacije.

Organizatori su, kao i prijašnjih godina. Muzej-galerija Neum i Općina Neum.

Na samom početku nazočne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu načelnik općine Neum Živko Matuško.

- Ponosan sam što smo ponovno ovdje svi zajedno i što njegujemo kulturu i tradiciju kroz umjetničko stvaralaštvo te što je Neum već 18 godina domaćin i organizator ove vrijedne kulturne manifestacije, istaknuo je neumski načelnik Živko Matuško u svom uvodnom obraćanju.

Umjetničku koloniju službeno je otvorio Stanko Špoljarić, voditelj Umjetničke kolonije, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

I načelnik Matuško i profesor Špoljarić u svome obraćanju posebno su se osvrnuli na Franju Primorca, umjetnika, prijatelja i stalnog člana Umjetničke kolonije u Neumu, koji je nedavno preminuo.

Može se reći da je otvaranje 18. po redu Umjetničke kolonije u Neumu bilo posvećeno životu i djelu ovog poznatog hercegovačkog akademskog slikara. U spomen na preminulog Primorca upriličena je mala izložba njegovih radova nastalih za vrijeme održavanja Umjetničke kolonije u Neumu tijekom proteklih godina.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.