Vlada FBiH se uskoro seli u novi prostor

Umjesto 41 tisuću maraka SDP-u, Energoinvestu 36.000 od 2018.

Umjesto 41 tisuću maraka SDP-u, Energoinvestu 36.000 od 2018.
28.09.2017.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Sjedište federalne Vlade uskoro će biti u zgradi sarajevskog Energoinvesta. Nešto više od 2000 četvornih metara i 10 parkirališnih mjesta za prvih šest mjeseci bit će besplatni, a nakon toga će u proračunu biti planirana stavka od 36.000 maraka mjesečno za zakup, piše Večernji list BiH. Međutim, u planu je i novo preseljenje, a ono bi trebalo biti stalno i u vlastitoj zgradi. Inače, gotovo pola proračunskih korisnika nije smješteno u prostore u vlasništvu Federacije, već plaćaju zakup.

Otkazni rok šest mjeseci

Za sada će federalna Vlada adresu u Alipašinoj ulici 41 zamijeniti onom u Ulici Hamdije Čemerlića 2. Iz SDP-ove u Energoinvestovu zgradu. I opet pod zakup, ali ovaj put nešto jeftiniji. Do sada su SDP-u plaćali 41 tisuću KM mjesečno, a od ožujka sljedeće godine Energoinvest će dobivati 36.000 maraka. Na sjednici idućega tjedna trebala bi biti dana suglasnost na ugovor s Energoinvestom, čime bi početak procesa preseljenja i službeno trebao početi. Prvo će biti preseljen ured Fadila Novalića, a ostala ministarstva i stručne službe koje funkcioniraju pri Vladi FBiH za sada će ostati smještene u SDP-ovoj zgradi u Alipašinoj ulici, s obzirom na to da prostorije u Energoinvestu još uvijek nisu useljive, a njihovo renoviranje i konačno preseljenje moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci. Iz Vlade FBiH potvrđeno je kako je ugovor sa SDP-om raskinut i da je otkazni rok šest mjeseci. U tom razdoblju i ostala tijela izvršne vlasti trebala bi biti preseljena u poslovne prostorije u Energoinvestu. 

SDP već pregovara o najmu

U novim prostorijama u idućim mjesecima bit će potrebno ugraditi nove kamere i rasporediti policajce koji će osiguravati zgradu, što neće biti nimalo lako s obzirom na to da Vlada FBiH zakupljuje dijelove prostorija na sedmom, osmom, devetom i 18. katu. S pravom se postavlja pitanje na koji način će biti raspoređeni policajci i gdje će se vršiti kontradiverzijski pregled osoba koja ulaze u zgradu. Podsjećanja radi, Energoinvest d.d. Sarajevo je 1. kolovoza 2017. dostavio ponudu za izdavanje poslovnog prostora br. 31/2017 u poslovnoj zgradi Energoinvesta d.d. Sarajevo u Ulici Hamdije Ćemerlića 2, Sarajevo, ukupne površine 2054 m² (dio prostora na 7. katu površine 379,70 m², 8. kat površine 762,90 m², dio prostora na 9. katu površine 527,20 m² i 18. kat površine 384,20 m²) i parkirališni prostor s 10 mjesta, cijena zakupa iznosi 17,55 KM/m2 s uračunatim PDV-om, odnosno na mjesečnoj razini zakup iznosi 36.047,70 KM s uračunatim PDV-om. U cijenu su uključeni uredski prostor s uslugama higijenskog, tekućeg održavanja i osiguranja sigurnosne službe zgrade, koji je pokriven videonadzorom i fizičkim osiguranjem, korištenje dvorana i dvorana za sastanke (za 15, 50 i 300 osoba) u visokom prizemlju poslovne zgrade, poslovni prostor je u funkcionalnom stanju. Plaćanje režijskih troškova je po m2, troškove telefona i interneta plaća zakupac. Ponuđeni poslovni prostor je useljiv od 1. rujna 2017. - 7., 9. i 18. kat, a od 1. listopada 2017. - 8. kat, trajanje zakupa u skladu sa zahtjevom zakupca i imajući u vidu da je otkazni rok na lokaciji u Alipašinoj ulici 41 u Sarajevu, koji trenutačno koristi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 180 dana, spremni su ponuditi 6 mjeseci besplatnog korištenja poslovnog prostora. Prema posljednjim informacijama, Socijaldemokratska partija (SDP) već je počela pregovore o izdavanju dijela zgrade u sarajevskoj Alipašinoj ulici, u kojoj je trenutačno smještena Vlada Federacije BiH. Kako doznajemo, nakon iseljenja tijela izvršne vlasti, SDP će prostor izdavati po komercijalnim cijenama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.