U cilju poboljšanja životnog standarda Vlada FBiH izdvojila

Umirovljenicima 102 milijuna KM više, obiteljima s djecom 50 milijuna KM, 106 milijuna KM za poljoprivredu

Umirovljenicima 102 milijuna KM više, obiteljima s djecom 50 milijuna KM, 106 milijuna KM za poljoprivredu
10.11.2022.
u 13:39
Samo ove godine Vlada FBiH osigurala je 229 milijuna KM za izgradnju cesta i autocesta kroz FBiH
Pogledaj originalni članak

U cilju poboljšanja životnog standarda i ublažavanja inflacije, koja je obilježila ovu godinu, Vlada Federacije BiH je iz svog ovogodišnjeg proračuna izdvojila višemilijunska sredstva te ih usmjerila izravno stanovništvu, piše Večernji list BiH.

Raspoređena sredstva

Povećana su izdvajanja umirovljenicima, braniteljima, invalidima i pojedincima u stanju socijalne potrebe. Također, Vlada FBiH je dodatno pružila financijsku potporu nezaposlenim stanovnicima. Tako je u ovoj godini osigurano 50 milijuna KM za podršku obiteljima u cilju poboljšanja nataliteta te je prvi put iz proračuna osiguran iznos od 103 KM mjesečno za isplatu dječjeg dodatka za svu djecu na području Federacije BiH koja žive u obiteljima lošijeg materijalnog stanja.

Dodatna 102 milijuna konvertibilnih maraka izdvojena su za umirovljenike. Naime, tijekom ove godine mirovine su povećavane dva puta te je najavljen i treći rast. Prema odluci Vlade Federacije BiH, najniže mirovine za studeni rast će za pet posto. Kada je riječ o transferima usmjerenima izravno prema stanovništvu, Vlada FBiH izdvojila je 20 milijuna KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također je izdvojeno i rekordnih 106 milijuna KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada. Ne treba zanemariti ni 239 milijuna KM izdvojenih kao transfer općinama i županijama, dok je za šest milijuna KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH, navodi se u publikaciji "Transferi federalnih ministarstava - Vlada FBiH u mandatu od 2015. do 2022.". Jedan od važnijih infrastrukturnih projekata ove Vlade Federacije BiH je gradnja cesta i autocesta. Samo ove godine Vlada FBiH osigurala je 229 milijuna KM za izgradnju cesta i autocesta kroz Federaciju BiH. Uz to, 48,2 milijuna KM izdvojeno je kao pomoć izbjeglicama, dok je za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova u ovoj godini izdvojeno 75 milijuna KM. Višemilijunski iznosi u obliku pomoći za zdravstvene ustanove izdvojeni su i tijekom pandemije COVID-19.

Budući da su u publikaciji prikazani transferi Vlade FBiH za razdoblje od 2015. do 2022. godine, vidljivo je da su u navedenom razdoblju za braniteljske naknade izdvojene 2,2 milijarde KM, dok je za invalide i civilne žrtve rata Vlada Federacije BiH izdvojila 1,2 milijarde KM. Uvezivanjem radnog staža zbrinuto je više od pet tisuća radnika s područja ovog bh. entiteta, za što je iz federalnog proračuna utrošeno 46 milijuna KM. U navedenom razdoblju u županijske proračune izvršeni su transferi u visini od 400 milijuna KM i 60 milijuna KM za lokalne zajednice. Samo prošle godine županijama je s federalne razine uplaćeno 199,999.998 KM.

Koronavirus, studenti...

U navedenom razdoblju više od 500 milijuna KM osigurano je za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok je za pomoć obrtima izdvojeno 60 milijuna KM, a za pomoć malim i srednjim poduzećima 33 milijuna KM. Za podršku turizmu, što je bio najteže pogođeni sektor tijekom pandemije koronavirusa, u 2020. godini izdvojeno 30 milijuna KM. Za zapošljavanje povratnika utrošeno je 2,439.260 KM, dok su za projekt "Dom umjesto kolektivnog centra" izdvojene 46,834.002 KM. U obrazovanje i znanost u svom mandatu sadašnji sastav Vlade Federacije BiH izdvojio je oko 57,8 milijuna KM, od čega 11,356.821 KM za unaprjeđenje visokog obrazovanja i studentskog standarda te 24,335.531 KM za znanost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.