Zaustaviti “divljanje cijena”

Ulje, meso, osobito piletina, jaja, šećer... najviše poskupjeli tijekom godine u BiH, svaki dan novi rast

Ulje, meso, osobito piletina, jaja, šećer... najviše poskupjeli tijekom godine u BiH, svaki dan novi rast
25.10.2021.
u 16:35
Pogledaj originalni članak

Meso, mlijeko, jestivo ulje, riža, brašno... samo su neki od proizvoda koji su zabilježili promjene u cijenama. No, tu nije kraj, svi životni troškovi doživjeli su promjene, a o stabilizaciji, kako ističu stručnjaci, još uvijek je poprilično rano govoriti jer se rast cijena neće tako skoro zaustaviti, piše Večernji list BiH.

Usporedbe analiza

Uspoređujući analize u kojima se prikazuju cijene hrane u kolovozu prošle i ove godine, vidljivo je kako su bile u konstantnom porastu. Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve Sarajevske županije, kazala je kako je ovaj stalni porast cijena izravno utjecao na upravljanje robnim rezervama, ali i na kupovnu moć svih građana.

- Uspoređujući cijene za kolovoz prošle u odnosu na isti mjesec ove godine na razini FBiH, najviše su poskupjela jestiva ulja - za 37,6 posto, pileće meso - za 26,8 posto, jaja i proizvodi na bazi jaja - za 7,1 posto, juneće i teleće meso - za 5,8 posto, šećer - za 4,1 posto, konzervirana i prerađena riba - za 3,1 posto, brašno i ostali proizvodi od žitarica - za 2,5 posto, tjestenina - za 1,5 posto i začini, prehrambeni dodaci i sol - za jedan posto.

Cijene povrća također su rasle za 10 posto i svježeg mlijeka za 1,1 posto u kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec lani. U tom razdoblju snižene su cijene voća za 5,6 posto i riže za 3,7 posto - dodala je Pekić za Fenu. Uspoređujući ukupan indeks stope promjene cijena za cjelokupan asortiman prehrambenih proizvoda, prema riječima Jelene Pekić, cijene su u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine rasle za 2,4 posto.

Na mjesečnoj razini u kolovozu, u odnosu na srpanj ove godine, došlo je do povećanja cijena većine prehrambenih proizvoda u rasponu od 0,4 posto do 2,5 posto. Cijene jestivih ulja pale su za 0,4 posto, dok su cijene začina, prehrambenih dodataka i soli ostale nepromijenjene.

Iz Direkcije za robne rezerve Sarajevske županije upozorili su da kontinuirani rast cijena predstavlja alarm za sve institucije te da je potrebna zajednička reakcija kojom bi se pomoglo najugroženijim kategorijama.

- Kao institucija koja podržava rad narodnih kuhinja u Sarajevskoj županiji, imamo stalni uvid u izazove i stvarnost života najsiromašnijih građana. Svaka promjena cijena samo pomiče tu letvicu siromaštva, a mehanizmi se ne mijenjaju.

Moramo zajedno učiniti sve kako bismo osnovne namirnice učinili dostupnima i povoljnima te kako bismo zaustavi “divljanje cijena” - zaključila je Pekić, priopćeno je nedavno iz Direkcije za robne rezerve Sarajevske županije.

Alarm koji upozorava kako bh. građani sve teže žive stano šalju iz udruga za zaštitu potrošača, navodeći kako se građani već godina susreću s “tihim” poskupljenjima koja su sada već postala sve, samo nisu zanemariva. Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača središnje Bosne iz Travnika, kazao je kako su poskupljenja postala znatno izražena nakon pojave pandemije koronavirusa.

Prisutna godinama

- Poskupljenja u trgovinama nisu ništa nepoznato, ona su u BiH prisutna već godinama, ali su postala izraženija nakon pojave pandemije koronavirusa. Cijene doslovno za nekoliko postotaka rastu na dnevnoj razini, a kad se sve to zbroji, dobijemo ogromna poskupljenja. Potrošačka košarica, pak, nije mjerilo stvarnog stanja, dok prosječne plaće također nisu ni blizu stvarnog pokazatelja situacije u BiH.

Činjenica je da 70 ili 80 posto ljudi ima primanja niža od prosjeka. S druge strane, naši pokazatelji upućuju na to da val poskupljenja neće brzo stati, samo se može preliti na usluge ili proizvode čije cijene do sada nisu rasle. Moglo bi doći i do poskupljenja struje, gorivo je već sada skuplje, a kako je krenulo, rast cijena teško da će se zaustaviti. Suše koje su vladale ove godine vrlo vjerojatno će povisiti i cijenu povrća - objašnjava Arnautović, zaključujući kako građane čekaju teška vremena.

- Onaj tko nema pomoć od djece ili obitelji sa strane, teško da će lako pokriti troškove od početka do kraja mjeseca. Nešto se na stabilizaciji cijena mora poduzeti, inače se nikome ne piše dobro - kazao je nedavno za Večernji list Admir Arnautović. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.