U Staroj Biloj zatekli smo Vitalyja iz Ukrajine, preplašenog, u suzama

Ukrajinski vozač kamiona ne može kući iz Viteza: Samo želim zagrliti obitelj!

Foto: Centralna.ba
Ukrajinski vozač kamiona ne može kući iz Viteza: Samo želim zagrliti obitelj!
27.02.2022.
u 16:36
Pogledaj originalni članak

Danas je ekipa portala centralna.ba primijetila  u Staroj Biloj u Vitezu bijeli kamion registracijskih pločica iz Ukrajine. Odmah smo zaustavili naš automobil i pokucali na vrata kamiona pretpostavljajući da se radi o vozaču koji zbog situacije u Ukrajini ne može natrag u svoju državu, 

Pokucali smo na vrata kamiona, a gospodin srednjih godina odmah nam je otvorio te preplašeno kazao: “Dobar dan.” Predstavili smo se i ponudili mu pomoći.

Dječaku tek godina i pol

Kazao je da se zove Vitaly i da dolazi iz grada Kamenec Podolskij iz Ukrajine. Odmah smo ga pitali je li gladan i treba li mu pomoć, na što je on promuklim glasom kazao: “Ne, hvala, zasad ne treba.” Zatim smo sjeli u obližnji kafić u sklopu benzinske crpke Jerry, a Vitaly je rekao kako ne smije jesti i piti svašta jer je srčani bolesnik, a k tomu je doživio i snažan potres mozga u ratu s Rusijom 2014. i 2015. godine.

Uzeo je zeleni čaj i prestrašeno govorio kako će ukrajinska vojska sve izdržati unatoč snažnom bombardiranju Rusije koja, kako kroz suze priča Vitaly, bombardira bolnice i domove.

Stigao je u središnju Bosnu prije četiri dana, odradio istovar u jednoj tvrtki, a kad je krenuo natrag za Ukrajinu, šef mu je javio da je radna kartica blokirana i da ne može natrag doma.

Uzeo je svoj mobitel i kratko ga je gledao i kroz suze pokazao fotografiju svoje obitelji - suprugu i dvoje djece. Malenom dječaku tek je godina i pol dana.

- Obitelj mi je za sada na sigurnom, pobjegli su u sklonište na selo. Želim svojoj kući, želim samo zagrliti svoju suprugu i djecu - kazao nam je zabrinuti Vitaly.

- Pet godina radim kao vozač kamiona. Bio sam u ratu kada je Rusija započela ofenzivu na Ukrajinu 2014. godine. Tada smo izdržali i sad ćemo. Mi smo hrabar narod i nećemo se predati - kazao je.

U tijeku našeg razgovora u kafiću smještenom u sklopu benzinske crpke Jerry za stol nam je prišao vlasnik motela noseći ključeve sobe. Smjestio je Vitalyja u toplu sobu s toplom vodom, internetom, TV-om te mu kazao: - Prijatelju, osjećaj se kao kod kuće, mi znamo kako ti je jer smo kroz to već prošli prije 30 godina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.