Nezakonita revizija

Ukinuti Helezovu reviziju, braniteljima vratiti prava u FBiH

Ukinuti Helezovu reviziju, braniteljima vratiti prava u FBiH
31.10.2015.
u 06:15
Cilj je ispraviti sve nelegalnosti u procesu revizije, omogućiti dodatna prava braniteljima
Pogledaj originalni članak

U predizbornoj kampanji prošle godine slušali smo obećanja političara kako će se odnos prema braniteljskoj populaciji promijeniti, kako će se tražiti nova zakonska rješenja, popraviti njihov status.

Konačno, godinu dana nakon izbora, kada je uspostavljena stabilna vlast, počinje se o razgovarati o ovoj temi. Kako "Večernji list" doznaje, uskoro će biti donesena odluka o datumu održavanja tematske sjednice federalnog Parlamenta na kojoj će se razgovarati samo o položaju i statusu braniteljske populacije.

Maćehinski odnos

- Predizborno obećanje prema braniteljima se mora ispuniti. Tek sada se otkrivaju razmjeri nepravde koje je trpjela ova populacija pod platformaškom vlasti. Prvo sve treba ispraviti, a zatim i donijeti nova rješenja koja će predstavljati pozitivan iskorak za ovu populaciju - govore nam naši sugovornici iz federalnog Parlamenta.

Dodaju kako još uvijek nije poznat datum održavanja sjednice, ali kako ona svakako mora biti održana tijekom idućega mjeseca.

- Ispravljanje nepravdi kroz Helezovu reviziju trajat će još dugo. Paralelno s tim trebamo naći model kako riješiti problem zapošljavanja branitelja, članova obitelji poginulih, naknada, medicinske pomoći koja im je nužna. Sve je to samo mali dio onoga što moramo uraditi. Prioritet je ispraviti nepravdu i bezakonje Helezove revizije. Rješavanjem toga problema riješit će se i brojna druga pitanja - smatraju naši sugovornici.

Svi se bune

I dok već godinama bivši pripadnici HVO-a prosvjeduju protiv nelegalne revizije i upozoravaju na brojne nezakonitosti, tek sada su svoj glas odlučili podići i bivši pripadnici Armije BiH koji su, također, bili izloženi Helezovu bezakonju.

Sve ovo govori koliko će posla imati federalni zastupnici, a kasnije i federalni izaslanici u Domu naroda kada se uključe u rješavanje ovih problema.

Treba naglasiti kako su hrvatski branitelji i dalje izloženi nepravdi Helezove revizije, tako da je potrebno što hitnije djelovati kako bi se situacija normalizirala. Prve promjene i izmjene zakona koji se odnose na branitelje mogu se očekivati u roku od nekoliko mjeseci.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.