Promijenjen pravilnik

Ukinut kolektivni godišnji odmor za službenike Mostara

Ukinut kolektivni godišnji odmor za službenike Mostara
11.06.2021.
u 15:36
Pogledaj originalni članak

Vijećnik vladajuće većine u Gradskome vijeću Mostara Marko Novak “pohvalio” se na svom Facebook profilu kako je gradonačelnik Mario Kordić, kao jednu od prvih odluka nakon preuzimanja mandata, izmijenio praksu da Gradska uprava ima praktički gotovo jednomjesečni “ferragosto”, zbog čega je bilo otežano ostvarivanje određenih usluga, piše Večernji list BiH. - Rekoh, a ne porekoh. Ukinut je kolektivni godišnji odmor Gradske uprave! - napisao je Novak uz objavu videozapisa iz kampanje u kojoj je javno kritizirao postojanje ovakve prakse.

Obećanje u kampanji

- Ne možemo dopustiti da Gradska uprava Mostara ima “ferragosto”. To očito pokazuje da mi ne razumijemo naše majke, strine, tetke koje rade u trgovinama i koje ne mogu izaći s posla kada im padne na pamet. Treba pokazati sentiment prema našim građanima jer smo servis, a ne izolirani od njih - rekao je Novak. Reagirao je mostarski gradonačelnik donoseći odluku o posve drukčijoj organizaciji godišnjih odmora, počevši od ove godine. Naime, sada je uređeno da će službenici i namještenici Gradske uprave Grada Mostara koristiti prvi dio godišnjeg odmora za 2021. godinu u razdoblju od 1. srpnja do kraja kolovoza u trajanju od najmanje 15 radnih dana. Pri tome se u prvih 15 radnih dana prvog dijela godišnjeg odmora za 2021. godinu neće uračunati dani plaćenog dopusta za zadovoljavanje vjerskih i tradicijskih potreba zaposlenicima koji su se na početku godine izjasnili za korištenje plaćenog dopusta za navedenu namjenu. Drugi dio godišnjeg odmora službenici i namještenici koristit će u dogovoru s neposrednim rukovoditeljem do 30. 6. 2022. godine. Postoje i iznimke od ovoga pravila, a to je Profesionalna vatrogasna postrojba budući da je upravo u ljetnom razdoblju i najveći broj intervencija gasitelja te se godišnji odmor mora prilagoditi toj činjenici. 
- Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe godišnji odmor za 2021. godinu koristit će po posebnom rasporedu koji će utvrditi zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe - navodi se u ovoj odluci. S kolektivnim godišnjim odmorom, što je sustav koji je poznat u Italiji kao ferragosto, Mostar je bio jedinstven u Bosni i Hercegovini. Naime, nijedna druga jedinica lokalne uprave, bilo da je u pitanju općina ili grad, nije imala ovako uređen sustav godišnjih odmora za svoje zaposlenike ili pak angažirane državne službenike. Prošle godine zaposlenici i službenici posljednji su put, barem kada je u pitanju mandat gradonačelnika Kordića, koji je preuzeo ove godine, imali kolektivni godišnji odmor od 20. srpnja do 14. kolovoza. U takvome sustavu rada Grad Mostar organizirao je dežurstva, no gotovo mjesec dana građani nisu mogli u potpunosti dobiti odgovarajuću uslugu, bilo da se radi o Službi za komunalne poslove i zaštitu okoliša ili pak Službi za inspekcijske poslove.

Dežurstva bez odgovora

Građanima su tada bili u točno određenom vremenu dostupni i dežurni stručni savjetnici za javni red, ali i urbanističko-građevinski inspektori ili pak komunalni inspektori. Dežurstva su bila organizirana i u sanitarnoj te tržišnoj inspekciji ili pak inspekciji zaštite okoliša te turističko–ugostiteljskoj inspekciji, koje se ipak počesto nije moglo dobiti na “dežurne telefone”. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IJ
I ja tebi
17:22 11.06.2021.

Svaka čast gospodine Kordiću