Istekao 
zadnji rok

Ugašen BHRT! To se nije dogodilo ni za vrijeme rata

Foto: ''
Ugašen BHRT! To se nije dogodilo ni za vrijeme rata
18.06.2015.
u 15:19
Nekoliko godina BiH nije u stanju digitalizirati RTV sustav zbog politike
Pogledaj originalni članak

Bez RTV signala sa zemaljskih odašiljača ostalo je šire područje istočne Bosne koje je jedinu vezu sa svijetom imalo na taj način što je posljedica postupnog kažnjavanja BiH jer nije provela postupak digitalizacije. Dogodilo se to prvoga dana kada je istekao rok bh. vlastima za digitalizaciju svojih odašiljača i cijelog sustava emitiranja. Regulacijska agencija za komunikacije (RAK) je naložila gašenje predajnika na Velikom Žepu, uzvišenju koje se nalazi nedaleko od nekadašnje vojarne JNA i sjedišta generala Ratka Mladića. Ovaj antenski sustav s odašiljačima pokriva cijelo Podrinje, a ugašen je nakon žalbe agencije iz Srbije da ometa njihove digitalne frekvencije. Tako je u radiotelevizijskome mraku ostalo Podrinje što vjerojatno nije bio slučaj ni tijekom cijelog posljednjeg rata.

Odgovorili Srbiji

“Na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu s međunarodnim sporazumom, Regulacijska agencija za komunikacije je zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep s kojeg emitira BHRT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika”, naveli su iz RAK-a, prenosi Vecernji.ba. Priopćili su kako ih je generalni direktor BHT-a obavijestio da je sporni predajnik ugašen sinoć pa je s TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo. Očekuje se da će BHT uskoro intervenirati i prijeći emitirati na neki drugi kanal, no to definitivno neće riješiti temeljni problem, a to je kašnjenje i neozbiljnost u procesu digitalizacije. Iz RAK.a najavljuju kako očekuju da će primiti slične zahtjeve za gašenjem predajnika, što će, nadaju se iz RAK-a, potaknuti državu da pristupi realizaciji procesa digitalizacije u što skorije vrijeme. BHRT je objavio kako su u RAK-u odlučili da isključivanja “nazadnih” predajnika neće biti te da najmanje 50 posto građana, svi oni koji signal dobivaju preko običnih antena, jednostavno ne bi moglo pratiti bilo kakav program.

Tri javna emitera

Postupnim gašenjem signala će u najvećoj mjeri biti pogođena tri javna RTV emitera te područja koja su u najvećoj mjeri naseljena Hrvatima, te dobar dio područja RS-a s obzirom da graniče sa Srbijom čiji je zahtjev za gašenjem prvi realiziran. Naime, prema međunarodnom sporazumu o dodjeli frekvencija jučer je istekao posljednji rok za digitalizaciju koji je postavljen kako bi se frekventni spektar otvorio za operatere mobilne telefonije, ali i druge korisnike kojima BiH ometa razvoj. Mobilni operateri iz Hrvatske već su ranije upozoravali BiH da završi s procesom digitalizacije. Objasnili su da televizijske i radijske postaje ometaju njihove signale. Zasigurno neće trebati dugo čekati da se pokrene lavina zahtjeva, među kojima su i domaći telekom operateri Eronet, m:tel i BH Telecom čiji je dalji razvoj limitiran upravo kašnjenjem s procesom digitalizacije, piše "Večernji list".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.