banja Luka

Učenik zaražen gripom AH1N1?

Učenik zaražen gripom AH1N1?
04.02.2020.
u 20:41
Pogledaj originalni članak

Kod jednog učenika banjolučke Osnovne škole "Branko Ćopić" potvrđen je virus svinjske gripe, potvrdila je za Nezavisne Branislava Pejašinović, direktorica ove obrazovne ustanove.

Ona kaže kako su je o tome obavijestili roditelji učenika te da je po dobivenim informacijama o svemu obavijestila Dom zdravlja Banja Luka.

"O svemu smo obavijestili Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Banja Luka te po dobivenim preporukama poduzeli smo pojačane preventivne higijensko-sanitarne mjere", rekla je Pejašinović.

Bojan Vujičić, stručni suradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Banja Luka, istaknuo je kako nemaju potvrdu o kojem tipu gripe se radi.

"Naše ekipe Higijensko-epidemiološke službe su po pozivu iz škole 'Branko Ćopić' otišle i provele određene mjere te dale preporuke. Ali nemam informaciju o kojem tipu gripe je riječ. Učenik je trenutno hospitaliziran na UKC RS", kaže Vujičić.

U UKS RS su rekli da će se danas detaljnije oglasiti o ovom slučaju.

Milka Mrđa, stručni sUradnik za odnose s javnošću u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže kako se termin svinjska gripa u svijetu, a tako i kod nas, ne koristi od 2009. godine.

"U pitanju je virus gripa tipa AH1N1. Od uzoraka testiranih u ovoj sezoni koji su bili pozitivni na gripu, 85 posto je bilo pozitivnih na tip A, od čega je 64 posto bilo podtipa A. AH1N1 koji je zastupljen u manjem obimu", rekla je Mrđa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.