Nijemci ogorčeni

Ubojstvo Nijemca okupilo tisuće ljudi na prosvjedima, odgođena i utakmica

02.09.2018.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Da je prije nekoliko godina u Njemačkoj netko rekao da će se odgađati utakmica zbog prosvjeda, nitko mu ne bi vjerovao. To se ovog puta dogodilo. Jučer su održani veliki prosvjedi zbog ubojstva 35-godišnjaka iz Njemačke prije tjedan dana, piše Večernji list BiH.

Već te noći okupilo se tisuću ljudi, u ponedjeljak ih je bilo šest tisuća, a jučer oko deset. Prosvjedi su bili još jači kada se doznalo i da je jedan od dvojice imigranata uhićenih zbog ubojstva trebao biti deportiran još polovinom 2016., a što je potvrdio njemački sud. Radi se o Yousifu Ibrahimu Abdullahu koji je trebao biti deportiran u Bugarsku gdje je prvotno zatražio azil, ali su vlasti to propustile učiniti, što je još jedan pokazatelj kako se Njemačka olako odnosila prema onima koji su praktički bez provjera ulazili u zemlju.

Protuimigrantske skupine obilato koriste ove podatke i tvrde da je politika otvorenih vrata Angele Merkel pustila u zemlju kriminalce i teroriste. Ojačale su ionako već jake Alternativa za Njemačku (Afd) i pokret PEGIDA, a jučerašnjim su prosvjedom, odnosno, kako su ga nazvali, maršom u Chemntizu, “oplakali Daniela H. i ostale koje je ubila prisilna njemačka multikulturalizacija”. Nezadovoljni su i što njemačka policija nije dala više podataka o detaljima ubojstva njemačkog stolara.

Također, Njemačka nogometna liga (DLF) odgodila je utakmicu druge lige između Dynama iz Dresdena i HSV-a, koja je bila predviđena za subotu jer je saskoj policiji bilo potrebno sve raspoloživo osoblje za prosvjede. Premijer Saske Michael Kretschmer rekao je da su savezne vlasti odgovorne za to što osumnjičeni dvadesetjednogodišnji Iračanin, koji je puno puta osuđivan, nije deportiran.

Ministrica obitelji Franziska Giffey položila je cvijeće na poprištu zločina, čime je postala prvi član vlade Angele Merkel koji je to učinio. Giffey je rekla kako su nemiri poziv za buđenje federalnoj vladi koja treba obratiti pozornost na zabrinutost javnosti. Nijemci su oko čitave situacije podijeljeni. Koliko god žele demokraciju u svojoj državi, svjesni su kako je ona od 2015., kada je čak milijun ilegalnih migranata ušlo u državu, postala nesigurna.

Razlog propuštanja migranata bez dovoljnih provjera bio je kroničan nedostatak radnika. Ali, dogodio se kontraefekt. Velik broj migranata odbio je raditi, koristi socijalnu pomoć Njemačke od oko 420 eura i mnoge druge pogodnosti. To je uvelike uzdrmalo vladu Angele Merkel od koje se i jučer tražila ostavka, a ona i njezin uži ured vjeruju kako će novim useljeničkim zakonom situaciju stabilizirati jer će one koji dođu u Njemačku, a ne žele raditi, deportirati natrag u zemlju iz koje su došli. Također, održani su i protuprosvjedi onih koji tvrde da prosvjednici ruše imidž Njemačke kao demokratske države i vraćaju je u “Hitlerovo doba”. Žitelj ZHŽ-a koji je 2014. otišao u Njemačku ističe kako ilegalne migrante viđa na svakom koraku u Berlinu.

- O tome se jako malo govori, ali za razliku kad sam tek došao 2014. i danas, osjećam se nesigurnije, premda sam u BiH svašta prošao. Svakodnevno se događaju incidenti vezani uz migrante, ali se to gura pod tepih. Nadam se da sam tu još koju godinu kada navršim broj godina za mirovinu koju ću trošiti kod kuće i vraćam se u Hercegovinu - kazao nam je.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.