karnevalska svečanost

U svečanom mimohodu ulicama Čitluku prošla vesela kolona s više od 1500 maskiranih učenika

05.03.2019.
u 15:52
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući zauzimanju učenika, njihovih roditelja i prosvjetnih djelatnika čitlučke OŠ fra Didaka Buntića, Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića i Dječjeg vrtića Čitluk, ove je godine vrlo uspješno organizirana veličanstvena završna karnevalska svečanosti, u
kojima su sudjeluju svi pučkoškolci, mnogo srednjoškolaca, raspoređenih u 40-ak skupina ponaosob po razrednim odjel s različitim maštovito kreiranim maskama.

Na početku završne pokladne svečanosti , tisuću čitlučkih veselih pučkoškolaca pod maskama od prvog don devetog razreda sa svojim učiteljima, u svečanom mimohodu uputilo se do Srednje školi gdje su im se pridružili srednjoškolci i polaznici Dječjeg vrtića, odakle su pjevajući, svirajući zajedno nastavili put Ulicom Stjepana Radić pa prema Barama, te Ulicom kralja Tomislava prema Srednjoj pa Osnovnoj školi. Usput su se nakratko zaustavili ispred Udruge Susret koja skrbi o djeci s posebnim potrebama gdje su se počastili palačinkama.

Na kraju tog svečanog mimohoda razdragane karnevalske povorke organiziran je izbor najljepše maskiranog razrednog odjela nižih i viših razreda te tradicionalno suđenje Krnji Krnjevalu - krivcu svi nedaća i slabosti u školama, čiji je lik predstavljala velika lutka u obliku broja jedan („jedinice“) . Krnje Krnjeval je na kraju osuđen na smrt i spektakularno spaljen.

Treba reći da je ovogodišnja pokladna tradicija privukla mnogo znatiželjnika koji su se zabaviti i uživati u iznimnoj maštovitosti pojedinaca razrednih skupina pri izradi maski. Za najljepše maske među odjelima niže nastave proglašena je kreacije „Olovke“ učenika 5. c razreda, a od viših za najbolje su s jednakim brojem bodova proglašene su kreacije „Sprovod“ učenika 7. c razreda i „Arapi“ učenika 9. b razreda.

Inače, nakon spaljivanja Krnje čitlučke su maškare završetak ovogodišnjih pokladnih svečanosti nastavile proslavljati pjesmom i plesom do kasno u noć na ulicama grada te u svim čitlučkim kafićima i restoranima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.