zasjedanje

U Sarajevu zajedanje Parlamentarne skupštine Centralnoeuropske inicijative

U Sarajevu zajedanje Parlamentarne skupštine Centralnoeuropske inicijative
06.12.2016.
u 16:04
Pogledaj originalni članak

Pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu počelo zasjedanje Parlamentarne skupštine Centralnoeuropske inicijative (PSCEI) posvećeno strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma u svjetlu migracijske krize.

Na otvaranju zasjedanje, sudionike i goste pozdravila je predsjedateljica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjedateljica Parlamentarne dimenzije CEI Monika Tomić, koja je izrazila nadu da će parlamenarci iz država članica CEI, pod predsjedavanjem naše države, pronaći zajedničke odgovore na globalne probleme migracija i terorizma.

Sudionike zasjedanja pozdravio je i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je ocijenio da je CEI, koju čini 10 država članica Europske unije (EU) i osam država koje nisu članice EU, danas moćna i jaka međunarodna organizacija koja se zalaže za proširenje EU i jačanje regionalne suradnje u Europi.

Iznoseći ocjenu da je proces europskih integracija ključan za stabilnost cijelog našeg regije, Bosić je izrazio uvjerenje da će djelovanje parlamentarne diplomatije u okviru PSCEI nastaviti da otvara vrata državama zapadnog Balkana na putu ka EU.

Osvrćući se na najave iz EU o mogućem ponovnom uvođenju kvaziviznog režima za građane u državama zapadnog Balkana, predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH upozorio je da je riječ o opasnoj situaciji i pogrešnoj poruci za sve države u ovoj regiji.

Prema Bosićevim riječima takve najave predstavljaju direktnu posljedicu aktualne migracijske krize za koju, kako kaže, treba tražiti zajednička europska rješenja.

- Uvjeravam vas da ljudi s ovih prostora žele da budu dio EU i da nisu nikakva prijetnja za EU - poručio je Bosić.

Dodao je da države članice CEI iz Sarajeva treba da pošalju poruku da će Europa biti sigurna onoliko koliko svi, uključujući i države zapadnog Balkana, budu zajednički djelovali na traženju rješenja za probleme izbjegličke krize i terorističke prijetnje.

U uvodnom dijelu plenarne sjednice sudionicima se obratio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je rekao da je naša država usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma koja sadrži represivne i preventivne mjere.

Po Mektićevim riječima, BiH je, u okviru represivnih mjera, već procesuirala oko 40 osoba koje su se vratila s ratišta u Siriji i Iraku, što je, kako je navelo, dalo pozitivne rezultate jer u posljednjih šest mjeseci iz BiH nisu zabilježeni odlasci na strana ratišta.

O aktualnim reformama u BiH na putu ka EU sudionike zasjedanja informirao je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, koji je rekao da će naša država, nakon što okonča predsjedavanje CEI, ostati posvećena vrijednostima ove međunarodne organizacije i nastaviti da bude promoter snažnije suradnje država regije zapadnog Balkana.

- CEI za nas jeste i bit će platforma za bolju Europu i bolju regiju - rekao je Kapetanović.

Današnje zasjedanje, nakon kojeg će BiH predsjedavanje CEI predati Bjelorusiji, bit će okončano usvajanjem završne deklaracije u kojoj će PSCEI pozvati države članice i institucije EU da nastave blisku suradnju sa državama članicama CEI s ciljem nastavka pomoći državama u procesu proširenja da dostignu europske standarde i ubrzaju put ka EU - priopćio je Odjel za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.