Nejasno u kojem će se smjeru raspetljati uspostava izvršnih vlasti u FBiH

U Parlamentu o federalnoj Vladi, moguće usvajanje posebne izjave

U Parlamentu o federalnoj Vladi, moguće usvajanje posebne izjave
06.04.2023.
u 15:48
Danas istječe ustavni rok od 30 dana koji je postavio visoki međunarodni predstavnik kako bi se izabrala nova Vlada ovoga entiteta. "Šestorka" i HDZ žele zajedno u vlast, SDA im kvari planove
Pogledaj originalni članak

Tek neposredno prije početka današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će jasno u kojem će se smjeru rasplesti priča oko izbora nove Vlade, piše Večernji list BiH. Po jednim najavama, samo će biti jedna točka dnevnoga reda – imenovanje nove Vlade te se razmatra, kako se doznaje, i mogućnost usvajanja svojevrsne deklaracije o izboru izvršne vlasti, a koju podržava parlamentarna većina u donjem domu. U tome dokumentu ističe se kako je narušen integritet izbornog procesa u cilju blokade imenovanja novog saziva Vlade FBiH na štetu svih konstitutivnih naroda i građana FBiH.

Schmidtov poziv

- Parlamentarna većina ističe kako je na čelu tehničke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio za zloupotrebu položaja i druga kaznena djela, što je neprihvatljivo za jedno društvo koje na reformskom putu teži nultoj stopi tolerancije prema svim oblicima kriminala. Ovom izjavom o opredijeljenosti parlamentarna većina naglašava žurnu i neodgodivu potrebu za formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u cilju brzog usvajanja nužnih odluka i provođenja reformi za unaprjeđenje životnog standarda svih konstitutivnih naroda i građana u Federaciji Bosne i Hercegovine - navodi se u prijedlogu teksta koji je i Večernjak imao na uvid. Nije, međutim, posve sigurno hoće li se prihvaćanjem takvog dokumenta okončati zasjedanje Zastupničkog doma. No, kako bilo, sjednica će se održati u zakonitom roku koji sutra istječe za imenovanje Vlade Federacije BiH. Jučer je bilo prilično užurbano uoči današnjeg raspleta. Najprije je predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru i dvojicu dopredsjednika Refika Lendu i Igora Stojanovića okupio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. Domaćini sastanka, predsjednica i dvojica dopredsjednika, ostali su pri svojim ranijim stavovima kada su u pitanju odluka o imenovanju novog saziva Vlade te davanje suglasnosti. Njemački političar na čelu međunarodne uprave još je jednom pozvao sudionike sastanka na nastavak dijaloga za pronalazak rješenja i dogovora kako bi Vlada Federacije bila imenovana. U međuvremenu je i posebni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler o istoj temi razgovarao s čelnicima FBiH. Jučer su i članovi Kolegija Zastupničkog doma s predstavnicima klubova parlamentarnih stranaka dogovorili održavanje današnje sjednice s obzirom na to da 6. travnja istječe rok do kojega bi morala biti potvrđena nova Vlada koju, po Ustavu, imenuju predsjednica i dvojica dopredsjednika entiteta. Odluku i informaciju o tome što je do sada napravljeno uputila je Zastupničkom domu predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. Ona je prošloga tjedna potpisala odluku o imenovanju nove Vlade. S tim se složio dopredsjednik Stojanović, no ne i Lendo iz SDA.

Odluka predsjednice

- Na navedenu odluku zatražila sam suglasnost obojice dopredsjednika Federacije BiH te vam dostavljam suglasnost dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića od 4. travnja 2023. godine i akt dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende od 3. travnja 2023. godine kojim odbija dati suglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH - stoji u dopisu. Dopredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković nije mogao prejudicirati u kojem će se smjeru okončati današnja sjednica. - Na dnevnom redu je jedna točka, a u toj točki razmatrat će se onaj materijal koji smo dobili od vodstva FBiH. Tu je odluka predsjednice o imenovanju predsjednika Vlade, zamjenika predsjednika i ministara. Uz tu odluku došla je i suglasnost dopredsjednika Stojanovića te odgovor dopredsjednika Lende da nije suglasan, on nije dao suglasnost - objasnio je Bošković. Objasnio je kako je sjednica sazvana jer se radi, po Ustavu, posljednjem danu kada se mora sazvati sjednica Parlamenta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.