Od Neuma do Konjica

U osnovnim i srednjim školama HNŽ 3707 učenika Hrvata više od Bošnjaka

U osnovnim i srednjim školama HNŽ 3707 učenika Hrvata više od Bošnjaka
26.04.2018.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Prošle godine veliki broj medija objavio je informaciju kako se u Stocu u prvi razred osnovnih škola upisalo ukupno 48 učenika. Od toga, u Osnovnu školu Stolac, u kojoj se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, u prvi razred upisano je samo 9 učenika, dok je istodobno u školske klupe sjelo 39 bošnjačke djece.

Objava te informacije poslužila je za političke obračune, ali i za manipulantske interpretacije o tome da su Hrvati u toj općini doslovno pred nestajanjem. Informacije koje su ove godine pristigle iz Stoca svjedoče, međutim, puno realnije o stanju u toj općini. Naime, u dvije osnovne škole u kojima se nastava organizira na hrvatskome jeziku, u Stocu te u Crnićima, upisano je 57 hrvatske djece u prvi razred osnovne škole, dok je pak 35 bošnjačke djece u tek jednoj osnovnoj školi u samome gradu na Bregavi u kojoj se nastava odvija na bosanskom jeziku.

Osnovnoškolaca 17.415

Gotovo jednaka razlika u odnosu djece upisane po dva nastavna plana i programa je i u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.