Poziv za vojničku službu

U OS BiH nedostaje oko 500 Hrvata, ponovno raspisan natječaj za prijam 261 vojnika

21.08.2018.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Desetak mladića zatražilo je jučer u Mostaru izdavanje liječničke potvrde nakon što su prošli sve provjere i obuku kako bi postali pripadnici Oružanih snaga BiH. Riječ je uglavnom o mladićima bošnjačke i srpske nacionalnosti, a istodobno je za mlade Hrvate ponovno raspisan natječaj za prijam na 261 poziciju u OS BiH, u pukovniju koja baštini tradiciju Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na prvome natječaju koji je bio ranije raspisan nije se prijavio dovoljan broj Hrvata. Kako se doznaje, početkom sljedećeg tjedna raspisat će se ponovno natječaj i za časnike, dakle mlade ljude koji su završili fakultete i koje također očekuje vojna obuka kao i one koji se kane prijaviti u postrojbe OS BiH u činu vojnika.

Najava rasta plaće

Prema uvjetima, osim činjenice da moraju biti državljani BiH, kandidati moraju biti zdravstveno sposobni za službu, kao i da nisu osuđivani na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju duljem od šest mjeseci. Uz te uvjete, potrebno je i da nisu prethodno otpušteni iz državne službe ili pravne osobe zbog povrede službene dužnosti u posljednje tri godine te da im pravomoćnom presudom nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Moraju imati odgovarajuću stručnu spremu, a uvjet je i da nisu mlađi od 18, ali ni stariji od 27 godina u vrijeme primanja. Nakon prijava testiranja se provode u središtima za novačenje i tranziciju u Sarajevu, Banjoj Luci, Čapljini i Tuzli. Doznaje se kako će odmah nakon ovoga biti raspisan i novi natječaj za prijam časnika već sljedećega ponedjeljka, 27. kolovoza, za što je uvjet da imaju visokoškolsku diplomu. Glavni razlog zašto je smanjeno zanimanje za pripadnike Oružanih snaga BiH je plaća, čiji je rast najavila ministrica obrane Marina Pendeš, ali i stvaranje boljih uvjeta. Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić za internetski portal Nedjelja objasnio je kako je već sada Hrvata značajno manje nego što je predviđeno. Hrvatima pripada 19,8%, oko 1980 mjesta, a sada ih u OS BiH nešto više od 1500. Objasnio je i zašto bi trebao biti privlačan poziv u Oružanim snagama.

Popravljanje uvjeta

- Prije svega, vojnički poziv u OS BiH znači posao sa sigurnom plaćom. Dalje, mogućnost školovanja, profesionalnog razvoja mladog čovjeka, također sudjelovanja u mirovnim misijama uz značajnu financijsku zaradu; učenje stranih jezika, upoznavanje ljudi - naveo je Jerkić. U misijama izvan BiH moguće je za pola godine zaraditi i oko 50.000 KM. Jerkić smatra kako se dosta toga i u OS BiH mora promijeniti kako bi se privuklo nove vojnike, od popravljanja standarda, do popravljanja uvjeta života i rada. - Kad govorim to, onda mislim i na plaću i na dodatke na plaću te na opremanje i prehranu, kao i na sve ono što može privući vojnika. Ministarstvo obrane napravilo je nekoliko vrlo značajnih mjera u tom smjeru, a jedna od njih je da je dosadašnja dob za mogućnost ostanka u vojsci, koja je bila do 35 godina, sada produljena na 40 godina. S druge strane, za narednike, dočasnike pomaknuta je dob s 50 na 55 godina. A jedna vrlo važna stvar je da je dob za promjenu kategorije s 27 pomaknuta na 35 godina - objasnio je Jerkić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.