60 godina djelovanja

U Orašju knjiga i dalje ima primat među medijima

U Orašju knjiga i dalje ima primat među medijima
06.02.2023.
u 18:40
Šezdeset godina Gradske knjižnice u Orašju. Rekorder među čitateljima u posljednjih pet godina je Marijan Ević iz Donje Mahale koji pročita više od 100 knjiga godišnje. Samo tijekom prošle godine posudio je više od 130 naslova
Pogledaj originalni članak

Gradska knjižnica u Orašju ove godine obilježava 60 godina djelovanja, piše Večernji list BiH. U vrijeme osnutka, kada je postojala središnja knjižnica i nekoliko seoskih, jer knjige su dostavljane čitateljima u sanducima, imala je svega 480 knjiga. Nakon osnivanja Narodnog univerziteta, knjižnica je pridružena toj ustanovi, a tijekom Domovinskoga rata u njezine prostorije smješten je sanitet. Knjige su morale biti izmještene, veliki dio je zagubljen ili nikada nije vraćen. Današnja Gradska knjižnica pripada i djeluje pri Centru za kulturu Orašje i ima više od 17.000 naslova. U Gradskoj knjižnici tvrde da su, unatoč društvenim mrežama i internetskom vremenu, u Orašju knjige i dalje popularne. Najviše se traže beletristika i lektira, ali i stručna literatura.

Marijan Ević najčitatelj

- Postoji mit da se danas manje čita. Ljudi godišnje u prosjeku čitaju 8,2 knjige mjesečno, što je na tragu zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina kada je knjiga bila najpopularniji medij i kada se čitalo u prosjeku 9 knjiga mjesečno. No, ni ovo nije pouzdan pokazatelj jer je smanjen broj članova zato što mnogi od njih imaju vrlo impresivne privatne knjižnice, a mnogo se čitaju i e-knjige. Gradska knjižnica Orašje lani je imala 74 aktivna člana, koji jako puno čitaju, a rekorder unatrag pet godina je Marijan Ević iz Donje Mahale koji pročita više od 100 knjiga godišnje. Samo tijekom prošle godine posudio je više od 130 naslova - objašnjava prof. Marko Matolić, knjižničar i autor nekoliko knjiga. Član knjižnice u Orašju može se postati za simboličnih 10 KM godišnje, dok je članarina za studente, umirovljenike i nezaposlene 5 KM. Novac se usmjerava za obnovu knjižnog fonda, prvenstveno nabavu knjiga koje čitatelji najviše traže, onih naslova kojima knjižnica najviše oskudijeva.

Studenti u Gradskoj knjižnici u Orašju traže stručnu literaturu za diplomske i magistarske radove, a dolaze i osobe koje pripremaju doktorske disertacije. Dio čitatelja uzima znanstvene knjige, uglavnom vezane uz Zavičajnu zbirku. - Intencija nam je da knjižnica postane mjesto susretanja, ne otuđenosti, čemu teži čovječanstvo 21. stoljeća - smatra prof. Matolić. Knjižnica nabavlja nove naslove, ali uvedena je i praksa da se svakih nekoliko godina radi revizija, otpisuju oštećene knjige i multiplikati koje su građani mogli uzeti besplatno. Knjige su bile postavljene ispred knjižnice na otvorenom i od ponuđenih 400 naslova, ostalo je tek 30-ak. - S obzirom na veliko zanimanje, a i na činjenicu da ima mnogo stare i stručne literature koja nije potrebna knjižnici, knjige će i ove godine na isti način biti ustupljene bibliofilima. Istodobno, u ovu riznicu građani mogu donirati sve knjige, neovisno o kojem žanru je riječ. Iskoristive knjige ostavljaju se na upotrebu, a ostalo prosljeđuje u školske i druge knjižnice. Samo jako oštećene ili knjige u prekomjernom broju prodaju se u stari papir. Potrudimo se da ta knjiga preživi, da je sačuvamo jer je, u svakom slučaju, sve bolje od uništavanja i bacanja knjiga - poručeno je iz Gradske knjižnice u Orašju.

Zbirka i digitalizacija

Centar za kulturu Orašje ima i vrlo jaku nakladničku djelatnost. Prošle godine objavljeno je 29 knjiga na području Grada Orašja, od kojih je Centar nakladnik trećine i objavio je ukupno devet knjiga. Moderno vrijeme nosi potrebu preinake i rada knjižnice. Najpopularnije je osnivanje Zavičajne zbirke, ne samo knjiga već i rukopisa i druge građe koja može koristiti za kreiranje i istraživanje prošlosti užeg područja. Samim time dobivaju se podaci za znanstvena istraživanja. Zavičajna zbirka u Gradskoj knjižnici Orašje postoji dugi niz godina i taj fond, smatra Matolić, treba redovito održavati, ne samo novim naslovima već i retroaktivno, kroz nabavu ranije objavljenih knjiga koje tretiraju područje današnjeg Grada Orašja. Pokrenuta je i digitalizacija, a trenutačno knjižnica besplatno digitalizira stare fotografije građanima, uz uvjet da ostane jedna kopija za potrebe te ustanove. Trenutačno se radi digitalizacija fotoarhive Osnovne škole iz Donje Mahale s nekoliko tisuća fotografija, a jedna trećina već je završena.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.