banja luka

U održivi povratak u RS za deset godina izdvojeno 17,4 milijuna KM

U održivi povratak u RS za deset godina izdvojeno 17,4 milijuna KM
18.02.2017.
u 14:51
Pogledaj originalni članak

U proteklih deset godina Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS uložilo je ukupno 17.434.391,83 KM u održivi povratak, od čega 633.050 KM za rad nevladinih organizacija i udruženja. 

Samo u 2016. godini predviđena sredstva za održivi povratak iznosila su 1.370.000 KM, i za pomoć rada nevladinih organizacija i udruženja koja se bave pitanjima raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica u iznosu od 60.000 KM.

Sredstva su ulagana u općinama povratka u RS-u, ali i u lokalnim zajednicama i povratničkim naseljima u Federaciji BiH, navodi se u Informaciji resornog entitetskog ministarstva o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u RS-u, koju će 21. veljače razmatrati zastupnici Narodne skupštine RS-a. 

Iz sredstava za održiv povratak u desetogodišnjem razdoblju, kako navode, otvoren je određeni broj radnih mjesta, uređena infrastruktura u velikom broju naselja (kanalizacije, putevi, vodovodi, elektro mreža), pomognuta je obnova vjerskih i kulturnih objekata, uloženo u obnovu stočnog fonda i drugo.

Od 2006. godine, od kad se pruža pomoć u održivom povratku, obnovljen je 381 vjerski objekt i pružena pomoć i podrška ekonomskoj samoodrživosti za 2.049 povratničkih obitelji. 

Naveli su gradove i općine u RS-u u kojima je u posljednje tri godine uloženo najviše sredstava u svrhu povratka. To su: Banja Luka, Bosanski Brod, Novo Goražde, Bratunac, Derventa, Doboj i Bijeljina.

-Ovakav vid ulaganja dao je dobre rezultate na terenu, ali treba naglasiti da je to nedovoljno s obzirom na potrebe - navodi se u dokumentu.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a uvjeravaju i da su sredstva za održivi povratak raspoređena na transparentan način.

Putem javnog oglašavanja, u dnevnom tisku prikupljane su prijave potencijalnih korisnika za održivi povratak, nakon čega je vršen odabir korisnika koji su dobili konkretnu pomoć.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.