kiseljak

U naselju Brnjaci obnavlja se Hrvatski dom, grade nogostupi, sustav odvodnje oborinskih voda

28.02.2019.
u 11:45
Pogledaj originalni članak

Naselje Brnjaci, smješteno nekoliko kilometara od središta Kiseljaka uz magistralnu prometnicu prema Sarajevu, bez sumnje je jedno od najljepših u općini Kiseljak, piše Večernji list BiH. 

Vanjski izgled

Pogotovo ako se svako mjesto ne promatra samo kroz prizmu uređenosti obiteljskih kuća, objekata i infrastrukture, već i kroz druge važne sadržaje kao što su društveni život i kultura. A kulturni i društveni život u Brnjacima otkako je naselja, vezan je uz Hrvatski dom, jedan od najprepoznatljivijih simbola toga mjesta u Srednjobosanskoj županiji.

Dom u kojemu se održavaju brojne kulturne manifestacije, kao i društveni događaji, nagrizao je “zub vremena“ te mu je bila nužna vanjska, kao i unutarnja obnova. S poslom se krenulo još protekle godine uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije koje je za projekt obnove Hrvatskoga doma u Brnjacima osiguralo 24 tisuće konvertibilnih maraka te Općine Kiseljak koja je financirala uređivanje mokrih čvorova, utopljavanje, uređenje kotlovnice, radove na rasvjeti. Želja je Brnjačana dovršiti i vanjski izgled, odnosno da Hrvatski dom dobije i fasadu. Dotad, novouređeni prostori poput dvorane u prizemlju, odmah će biti u funkciji, a slijedi najprije priprema za Pokladne večeri, jednu od manifestacija po kojoj su Brnjaci prepoznatljivu u Kiseljaku, ali i izvan granica te srednjobosanske općine, a potom i u druge svrhe. Obnovljena i funkcionalna dvorana pogodna je za različite vrste događaja, kao i potrebe korisnika doma, među kojima su i članovi Udruge mladih Korak te članovi folklornoga društva.

Prema riječima mještana s kojima smo obišli radove, spomenuta dvorana rijetko će biti prazna jer su u planu razne promocije knjiga, izložbi i razni drugi događaji koji će se organizirati, prije svih, na radost mještana Brnjaka koji su oduvijek bili vezani uz Hrvatski dom. Kat objekta također je doživio značajnu rekonstrukciju. U njemu se prostora našlo i za područnu ambulantu u kojoj se mogu raditi i različite vrste pretraga.

Pet sekcija

S obnovom Hrvatskoga doma priča o uređenju Brnjaka ne završava. Nakon prošlogodišnje adaptacije zgrade u sklopu stadiona Nogometnog kluba Brnjaci, trenutačno je, kako doznajemo, u tijeku i izgradnja montažne tribine s 80 sjedećih mjesta. Za navedeni projekt sredstva je izdvojilo i Federalno ministarstvo kulture i sporta u iznosu od pet tisuća maraka dok je Općina Kiseljak osigurala oko sedam tisuća konvertibilnih maraka. Nakon infrastrukturnih ulaganja, kažu mještani, slijedi daljnje unaprjeđenje rada toga kluba koji trenutačno ima pet sekcija.

U Brnjacima se, osim navedenih ulaganja, grade i nogostupi u duljini od 400 metara. Investitor je Javno poduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, a uz navedeni projekt vrijedan 100 tisuća konvertibilnih maraka, u tijeku je i gradnja sustava odvodnje oborinskih voda.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.