kampanja „Invaliditet me ne određuje“

U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.2021.
u 21:08
Pogledaj originalni članak

U okviru kampanje „Invaliditet me ne određuje“ projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas BiH s partnerima, a financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services, u petak 3.12.2021. godine u prostorijama Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“ u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Lokalna radna grupa projekta EMPOWER iz Mostara organizirala je događaj pod nazivom „I danas ovdje gradimo društvo jednakih prilika“. Članice Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNŽ „Zajedno smo jači” su htjele ovim poslati poruku kako je izgradnja društva jednakih mogućnosti njihova svakodnevnica, ali na današnji dan, u zajedništvu sa “svjetskom populacijom osoba s invaliditetom”, žele to posebno istaknuti. 

Budući da primjeri govore puno više od riječi oni su kroz kreativne radionice i prezentaciju pozitivnih primjera poručile javnosti kako osobe s invaliditetom imaju znanja, vještine i sposobnosti, te kako je zadaća društva pružiti im priliku da ih svakodnevno pokazuju, primjenjuju i žive.

Kreativne radionice su bile prilika za osobe s invaliditetom da kroz međusobno druženje pokušaju svladati nove vještine, upoznaju se s novim kreativnim sadržajima, ali i da potvrde vrijednosti jedni drugim i porastu u vlastitom samopouzdanju. Nakon radionica korisnici različitih programa u članicama Koalicije prezentirali su nazočnima što su radili na današnjim radionicama, ali i što svakodnevno rade u svojim organizacijama. Za vrijeme trajanja radionica, predstavnici organizacija koje su članice Koalicije kao i predstavnici javnih institucija i partnerskih organizacija su se okupili s ciljem razmjene iskustava i sagledavanja što su sve učinili za osobe s invaliditetom u posljednjih godinu dana. 

Razgovarali su o Lokalnom planu akcije u oblasti invalidnosti, o edukaciji osoba s invaliditetom, socijalnom poduzetništvu i servisima podrške, te pozvali sve prisutne da se nastave boriti za stvaranje boljeg okruženja za osobe s invaliditetom.

Nakon radionica i prezentacije uslijedilo je neformalno druženje u restoranu „Lonato“, koji zapošljava osobe s invaliditetom, gdje su osobe s invaliditetom proslavile svoj dan kroz druženje, razgovore, pjesmu i ples, s puno iskrene radosti i veselje, kako to samo oni znaju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.