psihologinja Ankica Baković

U Mostaru 40 djece na terapiji zbog poremećaja pažnje, ekrana...

U Mostaru 40 djece na terapiji zbog poremećaja pažnje, ekrana...
05.09.2020.
u 15:26
Pogledaj originalni članak

Ankica Baković, psihologinja i voditeljica Centra za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Livno i psihoterapeutkinja realitetne terapije, otišla je i korak dalje u stručnom usavršavanju te je od 2014. i certificirana neurofeedback terapeutkinja. Livno nije jedino mjesto u kojemu psiohologinja Baković pruža stručne usluge, tako da uz livanjski neurofeedback centar, djeluje u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, piše Večernji list BiH

U Sarajevu liste čekanja

Neurofeedback terapija znanstveno je dokazana metoda koja pomoću medicinskog aparata EEG-a podiže razinu mentalnog funkcioniranja. Baković ističe kako nepravilnosti u radu valova automatski stvaraju poteškoće na planu ponašanja.

- Koristeći neinvanzivne tehnike EEG-a za mjerenje moždanih valova, pomoću NF-a možemo točno utvrditi o kojim se poteškoćama radi. One mogu biti različite, u ponašanju, govoru, gubitku koncentracije, promjeni raspoloženja... - objašnjava Baković.

U Sarajevu je na neurofeedback terapiji 120 osoba, u Mostaru 40, Livnu 20 i Banjoj Luci 30. U Sarajevu bi ih, doznajemo, bilo i više, no broj aparata je ograničavajući čimbenik, tako da u tom gradu postoje i liste čekanja. Djeca od 2 do 15 godina čine čak 80% klijenata i kod njih se uglavnom radi o poremećaju pozornosti, poremećaju pozornosti zbog ekranizma (dvojezičnosti), previše su pred ekranima, zbog poteškoća u učenju, govoru i autizma. Kod onih starijih od 15 godina u pitanju je poremećaj u ponašanju, a kod srednje i starije životne dobi pretjerana iscrpljenost, anksioznost i depresija ili oporavak nakon medicinskog tretmana. Prije nego što je počela raditi u BiH njezini klijenti su, kaže, išli u Hrvatsku i Srbiju. U posljednjih nekoliko godina ima sve više klijenata koje joj upućuju neuropedijatri, neurolozi, psihijatri, logopedi i defektolozi.

- Kolege liječnici uviđaju da ova terapija dodatno osnažuje mozak i u mlađih i starijih klijenata. Tako da oni kroz kontrole njima smanjuju terapiju davanja lijekova, odnosno kolege defektolozi i logopedi vide da pacijenti koji odlaze na neurofeedback terapiju u kraćem razdoblju brže napreduju i to je ono što je velika prednost u odnosu na druge terapije - kaže Baković. Roditelji poremećaje kod djeteta mogu primijetiti u vidu blokada pozornosti, ali i stanja sanjarenja kada je dijete “u svom svijetu“. Tu su i hiperaktivnost i poteškoće fokusa na ciljani zadatak te hipersenzibilnost i poteškoće senzorne integracije. Nakon inicijalnog pregleda te dobivenog nalaza i mišljenja o ukupnom mentalnom stanju počinje se s NFB bazičnom terapijom, 30 seansi po 30 minuta za djecu i 45 za odrasle.

Popravljeno raspoloženje

Nakon odrađenog paketa bazičnih terapija pravi se stanka uz kontrolu napredovanja za mjesec dana. Baković ističe da nakon terapije klijenti i roditelji koji dovode djecu izjavljuju da imaju bolji socijalni život, bolju pozornost i koncentraciju, veći fond riječi, manje je sanjarenja i hiperaktivnosti. Osobe koje su na terapiji bile zbog depresije i anksioznosti imaju značajno manje simptoma te im se raspoloženje značajno popravlja. Terapija se može provoditi već od 1. godine života ako roditelji uoče odstupanja u razvoju. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.