Kemal Čolak, 
direktor kompanije PROMO

U “Inicijativi 20+5+6” povijesna je prekretnica za domaću ekonomiju

U “Inicijativi 20+5+6” povijesna je prekretnica za domaću ekonomiju
31.08.2019.
u 12:56
Pogledaj originalni članak

Kemal Čolak, direktor kompanije Promo iz Donjeg Vakufa, koja se primarno bavi proizvodnjom montažnih kuća i drugih objekata, osvrnuo se na nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazi naša poslovna zajednica, a koja prijeti da će ugroziti i odlične rezultate izvozno orijentiranih kompanija, prvenstveno iz sektora drvne industrije i proizvodnje namještaja. Usvajanje predloženih zakonskih rješenja sadržanih u “Inicijativi 20+5+6” Čolak smatra presudnim stimulansom za domaće gospodarstvo.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovina i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, organiziranju konferenciju “Incijativa 20+5+6 - Stanje i perspektive ekonomskog razvoja”, koja će 4. rujna 2019. godine biti održana u Mostaru.

“Inicijativa 20+5+6” predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata u cilju rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog ozračja.

Bili ste uključeni u izradu prijedloga zakonskih i podzakonskih rješenja koja su u konačnici pretočena u “Inicijativu 20+5+6”. Što za vas predstavlja ova inicijativa i što ona znači za poslovnu zajednicu u FBiH?

Mislim da je ova Inicijativa posljednja prilika da se učini taj presudni korak u spašavanju onoga što se spasiti može. Sad imamo visoke poreze i doprinose i uopće fiskalne i parafiskalne namete, imamo niska primanja zaposlenih u najvećem broju slučajeva, već imamo lagani pad izvoza u sektorima koji su bili izvozne perjanice, kao što je drvna industrija i namještaj, imamo ubrzani odlazak najboljih kadrova, srednje i visoko školstvo nisu usklađeni s potrebama realnog sektora, imamo nisku produktivnost, smanjena su inozemna ulaganja i, isto tako, usporili su domaći investitori i sl.

Dakle, situacija u kojoj se nalazi poslovna zajednica veoma je teška. To stanje prisutno je dulje razdoblje i ove godine ima tendenciju ubrzanog usložnjavanja. Odlični rezultati, posebno oni koje su prethodnih godina ostvarile naše izvozno orijentirane kompanije (mislim prije svega na drvnu industriju i namještaj), ove godine dovedeni su u zonu ugroženosti. Ako se idućih nekoliko mjeseci, bolje reći, žurno ne usvoje predložene izmjene ili ne donesu novi zakonski akti, kako je Udruženje poslodavaca FBiH predložilo, siguran sam da će značajan broj tvrtki do kraja godine biti u teškoj krizi, a moguće je da će određen broj prestati poslovati. Ovo je za našu poslovnu zajednicu povijesni trenutak, bilo da se učinkovito krene u akciju i stvore barem minimalni preduvjeti za podizanje naše ekonomije ili se naši prijedlozi u “Inicijativi 20+5+6” ne operacionaliziraju i tako dođemo na liniju ubrzanog padanja. Ovo drugo bilo bi pogubno i uvjeren sam da ćemo s Vladom FBiH uspjeti naše prijedloge “dovesti” do Parlamenta i da će oni biti čim prije usvojeni. Naša poslovna zajednica, vođena načelima i principima najboljih praksi i u najboljoj namjeri, dosljedno i učinkovito primijenit će novousvojene zakonske propise. Vjerujemo da će usvajanje naših prijedloga otvoriti nove mogućnosti za stabilizaciju prilika u ostvarivanju i povećanju proizvodnje i poslovanja u cjelini. Otvorit ćemo prostore za novo zapošljavanje, povećat ćemo plaće, izvoz i istodobno će doći do stabilnog punjenja federalnog proračuna, kao i onih županijskih, imat ćemo adekvatnije zdravstvo i obrazovanje. Ukratko, ako se “Inicijativa 20+5+6” brzo usvoji, bit će otvoreni novi vidici u budućnost.

Opća je ocjena da bi usvajanjem predloženih zakonskih rješenja iz “Inicijative 20+5+6” korist i napredak osjetili svi. A što bi za vas, kao poslodavca, značilo i kako bi se na poslovanje vaše kompanije odrazilo prihvaćanje predloženih zakonskih rješenja u okviru “Inicijative 20+5+6” od izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH?

Jedno je sigurno, usvajanjem predloženog paketa, doći će do napretka, a korist od tog napretka osjetit će svatko u najširem smislu. Konkretno, mi u kompaniji Promo više od 80 posto svoje proizvodnje radimo za izvoz (montažne kuće, hotele, restorane, bungalove, apartmane, furnir, presane stolice i namještaj). Kao rezultat smanjenja poreza i doprinosa stvorit će se uvjeti za povećanje broja zaposlenih, doći će do općeg unaprjeđenja proizvodnje i povećanja produktivnosti, ubrzati razvoj postojećih i osvajanje novih proizvoda, povećati izvoz i stvoriti uvjete za novo kreditno zaduženje u cilju novog investiranja, razvoja i rasta kompanije. Mi smo u proteklom razdoblju imali ubrzan razvoj proizvoda iz našeg programa, investirali smo u nove tehnologije i ostvarili rast zaposlenosti veći od 10 posto na godišnjoj razini, što je znatno više od prosjeka zapošljavanja u našoj struci. U budućnosti možemo zadržati, a siguran sam i poboljšati, ove rezultate ako se uskoro usvoje prijedlozi UP FBiH. U suprotnom, siguran sam da će početi razdoblje stagnacije i ugrožavanja ostvarenih rezultata, što u idućoj godini može biti pogubno, a onda bilo koje mjere neće pomoći da se dostigne potrebna i željena razina poslovanja.

Godinama domaći i međunarodni dužnosnici upozoravaju na loše poslovno ozračje u FBiH. Kakva je vaša ocjena trenutačnog poslovnog ozračja i koji su to gorući problemi koji opterećuju i negativno utječu na poslovanje kompanija? Što je najveći problem konkretno za vašu kompaniju?

Poslodavci, nažalost, nisu mogli učiniti više od onoga što sam već rekao. Mislim da su strani i domaći dužnosnici trebali učiniti više konkretnih poteza u smjeru blokiranja ili barem ublažavanja nastale teške situacije. Dostići razinu stanja u poslovanju (zaposlenost, razvoj, izvoz) rezultat je, prije svega, zalaganja, sposobnosti, odricanja i opredijeljenosti poslodavaca i zaposlenika za dobrobit svih. Istina, treba napomenuti da smo imali mnogo korektnih razgovora s međunarodnim dužnosnicima i posebno s Vladom i ministrima u FBiH, kao i u pojedinim županijama. “Inicijativu 20+5+6” podržali su i premijer FBiH i Vlada. Iskreno se nadamo i želimo da odmah nakon godišnjih odmora jedna od prvih aktivnosti Vlade i Parlamenta FBiH bude razmatranje i usvajanje ovih dokumenata.

Koliko ste kao poslodavac dosad bili u prilici utjecati na donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na poslovno ozračje? Jesu li inicijative poput ove koju je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH (“Inicijativa 20+5+6”) učinkovit način uključivanja poslodavaca u kreiranje poslovnog ozračja?

Osobno sam dosad bio uključen u mnoštvo aktivnosti kroz rasprave, okrugle stolove, radne skupine, davanje prijedloga i pisanje dokumenata, sastanke s domaćim i stranim dužnosnicima i sl. No, to ne znači da sam imao i utjecaj na donošenje zakonskih rješenja jer usvajanja i nije bilo. U “Inicijativi 20+5+6” dio je i mojih aktivnosti te se radujem tome da ovaj paket uskoro bude usvojen ili barem da se počne s usvajanjem naših prijedloga. Samo na taj način ublažit ćemo odlazak kadrova i bit će stvoreni uvjeti za povećanje primanja zaposlenika, poboljšani opći uvjeti privređivanja, ponovno će biti otvorene mogućnost razvoja kroz nove investicije, bit će manja izdvajanja po zaposleniku za fiskalne i parafiskalne obveze, a proračuni FBiH i županija te mirovinski i zdravstveni fondovi bit će relaksirani i stalno će se puniti, i bolje nego dosad. Pogubno za naše drvoprerađivačke kompanije i proizvođače namještaja je činjenica da se još uvijek izvoze trupci i rezana građa, a da naši kapaciteti nemaju dovoljne količine ove sirovine. Pretpostavljamo da dio tehničke robe u izvoz ode čak i kao ogrjevno drvo. To je nedopustivo i treba odmah donijeti potrebne akte koji će ovu pogubnu praksu zaustaviti. Već godinama ukazivali smo na nedostatak sirovina u našoj struci. Poslali smo pisane prijedloge s rješenjem kako zaustaviti izvoz ove sirovine u Vijeće ministara BiH i resorno Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa s inozemstvom i zahvalni smo im na razumijevanju te očekujemo da će naša inicijativa vrlo brzo biti prihvaćena. Činjenica da dosad ovaj način rada i uključivanja poslodavaca u promjenu i poboljšanje poslovnog ozračja nisu dali željene učinke, ne znači da ovakve aktivnosti treba prekinuti. Naprotiv, sama činjenica da smo mi preko našeg Udruženja poslodavaca FBiH pripremili i prema Vladi i Parlamentu FBiH uputili Inicijativu govori da smo postigli određeni učinak. Dobar znak je to da i Vlada i Parlament razumiju i prihvaćaju naše inicijative. Mi ih pozivamo da sada obave raspravu i usvoje naše prijedloge. Svakako ćemo nastaviti ovakav način aktivnosti.

Zakonodavna vlast u FBiH pozitivno se izjasnila o “Inicijativi 20+5+6”, čekamo izjašnjenje Vlade FBiH, odnosno izvršne vlasti. Ako bi predložena zakonska rješenja u okviru “Inicijative 20+5+6” bila usvojena, koliko bi iznosile uštede za vašu kompaniju? U koje svrhe biste utrošili sredstva ostvarena tim uštedama?

Uštede bi bile značajne. Teško je na ovom mjestu zbog prostora elaborirati i kazati kolike bi to bile uštede u brojkama. Usvajanjem ove Inicijative najveće uštede bit će što će se bar ublažiti odlazak radno-sposobnog stanovništva, a to ćemo postići povećanjem osobnih primanja zaposlenika, što će povećati mirovinsku osnovu svakog zaposlenika. Ušteda je što će se stvoriti bolji uvjeti za investiranje i razvoj te uvjeti za novo zapošljavanje, isto kao i povećati izvozni učinci. Usvajanjem ove Inicijative, prestat će strah, a otvorit će se putevi bolje budućnosti i perspektive. U Promo, usvajanjem “Inicijative 20+5+6”, sva neto ostvarena sredstva, kao učinak, utrošit ćemo na plaće zaposlenika, a od toga očekujemo povećanu motivaciju za rad, povećanje produktivnosti, veću stručnost i dobit za kompaniju, povećan izvoz i nastavak dosadašnjeg rasta i razvoja. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.