oteti morNar iz BiH

U Gvinejskom zaljevu lani je bilo više od 20 piratskih napada na teretne brodove, a 22 u prva tri mjeseca ove godine

U Gvinejskom zaljevu lani je bilo više od 20 piratskih napada na teretne brodove, a 22 u prva tri mjeseca ove godine
04.11.2018.
u 15:00
“Ponekad dobivamo golem novac od otmice. Ovisno o brodu, možete dobiti od 430 tisuća pa čak i dva milijuna eura”, ispričao je jedan od uhićenih pirata
Pogledaj originalni članak

 

“Kakav strah! Pa pirata će uvijek biti. Otkad je brodova, i gusara je. Koga je strah, ne treba posao mornara ni raditi”, kazao je Sakib Alajbegović (65), Sarajlija kojega su gusari, s još 12 članova posade švicarskog broda, među kojima su bili i državljanin Slovenije i Hrvatske, oteli i držali mjesec dana u zarobljeništvu. Sakib je za Avaz iznio detalje otmice, boravka u zarobljeništvu te način na koji su oslobođeni.

Čamcima do broda

Pirati su do broda došli čamcima i zauzeli ga. Čim su se popeli na brod, zapucali su da unesu strah. “Zaista sam svašta u ratu prošao, a i na brodovima, tako da me to i nije posebno prepalo. Znam kako to sve ide. Jedan je nas, članove posade, pokušao opljačkati. Kada mi je prilazio, oteo sam mu sat s ruke i rekao mu: ‘Vidiš da mogu i ja tebe opljačkati! Nisam ti ja meta.’ I pustili su me”, ispričao je Alajbegović. Pirati su prerezali žicu na palubi te su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu. Nakon što su pirati zauzeli brod nastavili su ploviti i to bez ikakve navigacije otvorenim morem. Doplovili su do nigerijskog kopna gdje su iskrcali članove posade, a brod skrili u rijeci Niger, duboko u džungli. Pirati su za njih napravili kamp u kojem su ih prilično pazili jer im je posada značila novac koji će dobiti od otkupnine. Drugog dana u kamp je stigao vođa pirata. Kazao je da će kontaktirati šefa, a ako ovaj odbije pregovarati, jednog od nas će ubiti. “U očima sam mu video da će to i uraditi. Radio je to već”, priča Alajbegović. Ističe da je znao da će šef kompanije platiti otkupninu, samo je bilo pitanje vremena. Koliko je piratima bilo bitno da se posadi broda ništa ne dogodi govori i to da su im donosili flaširanu vodu, dok su oni pili vodu iz močvare. Hrane nije bilo u izobilju, ali što su imali pirati su dijelili s njima. Iako su vlasti vlasniku kompanije sugerirale da otkupninu ne plaća, on ih nije poslušao već je s otmičarima pregovarao mjesec dana, nakon čega je posada puštena i doletjela zrakoplovom u Švicarsku. U kamp je stigao njihov agent koji je kazao da je novac stigao. Ne znam koliko je to novca, vjerojatno nekoliko milijuna. Stavili su nas u čamac, izvukli iz džungle i pustili nas da plovimo dalje prema punktu gdje je vojska. Odatle smo upućeni u zračnu luku”, kazao je Alajbegović.

Česte otmice

Podsjetimo, nigerijski pirati 22. rujna oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda. Brod Glarus napadnut je u nigerijskim vodama, a prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. Piratski napadi u teritorijalnim vodama Somalije nisu rijetkost. Još se svi sjećaju slučaja kad je gotovo 5 godina 26 mornara s broda Naham 3 bilo zatočeno u Somaliji, da bi ih pustili na slobodu u zamjenu za relativno malu svotu novca. Pirati su predali taoce organizaciji Oceans Beyond Piracy u kolovozu 2017. Oko 700 taoca 2011. bilo je u rukama somalijskih gusara kad su oni bili na vrhuncu moći, a ogroman novac od otkupnina slijevao se u ratom uništenu Somaliju. U to vrijeme otimanje taoca bio je dobro uhodan posao i stabilan izvor prihoda piratima. Jedan od uhićenih pirata posvjedočio je da je motiv otmica brodova samo novac i izlaz iz bijede. “Ponekad dobivamo golem novac od otmice. Ovisno o brodu, možete dobiti od 430 tisuća eura pa čak i 2 milijuna eura”, kazao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.