Vlada FBiH usvojila program

U FBiH za provedbu bolonjskoga procesa 200.000 maraka

U FBiH za provedbu bolonjskoga procesa 200.000 maraka
02.05.2021.
u 13:46
Pogledaj originalni članak

Svjesni smo činjenice kako je najisplativije ulaganje u obrazovanje jer to je najsigurnija investicija u budućnost. Na osnovi članaka 35. i 37. Zakona o izvršenju proračuna Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Vlada FBiH donijela je odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera, a koji su utvrđeni proračunom za 2021. Federalnoga ministarstva obrazovanja i znanosti, piše Večernji list BiH. 

Sedam programa

Osigurano je ukupno 4,27 milijuna KM za provedbu sedam projekata, i to bolonjskoga procesa, financiranja obrazovanja, financiranja studentskoga standarda, oblasti znanosti od značaja za Federaciju BiH, institucija znanosti i poticaja znanstveno-istraživačkih radova od značaja za FBiH, institucija znanosti i kulture od značaja za BiH, Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika, s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, utvrđenih u razdjelu 54. proračuna FBiH za 2021. godinu.

Za provedbu bolonjskoga procesa u FBiH izdvojena su sredstva od ukupno 200.000 KM. Podijeljena su u dva LOT-a za potporu javnim visokoškolskim ustanovama, i to za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I. i II. ciklusu studija u iznosu od 90.000 KM te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I. i II. ciklusa studija. Osigurana sredstva bit će linearno dodijeljena u jednakim iznosima za šest javnih visokoškolskih ustanova na području FBiH, i to Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Bihaću te Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Namjenski utrošak

Riječ je, prije svega, o realizaciji projekata koji su od iznimnog značaja za provedbu bolonjskoga procesa i usklađeni su s prioritetima strateških pravaca razvoja visokog obrazovanja u FBiH za razdoblje od 2012. do 2021.

Također, riječ je o projektima koji su strateški za provedbu usvojenoga dokumenta “Prioriteti za razvoj visokog obrazovanja u FBiH u razdoblju od 2016. do 2026.”. Riječ je o novčanim sredstvima koja će se dodjeljivati na osnovi ugovora koji će nadležno ministarstvo potpisati s korisnicima u trećem tromjesečju ove godine. Dakako, sredstva moraju biti korištena namjenski prema odredbama ciljanih projekata, a javne visokoškolske institucije koje će raspolagati njima imaju obvezu podnijeti izvješće s dokazima o namjenskom utrošku, kao i ostvarenim učincima. Jedan od ciljeva koji se želi postići tim sredstvima je i osiguranje kvalitete studijskih programa i projekata povezivanja s potrebama tržišta rada. Usklađivanje s potrebama tržišta rada mora omogućiti školovanje kadrova za kojima danas realno postoji potreba i koji neće godinama čekati angažman na zavodima za zapošljavanje. Time se dugoročno postižu tri cilja - pospješuje se kvaliteta obrazovanja, poboljšava se gospodarski razvoj, a što je najvažnije, potiče se mlade na ostanak jer im se omogućava perspektiva u sada naizgled bezizlaznoj situaciji.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.