BiH treća u svijetu po broju preminulih od korone

U FBiH potpuno cijepljeno 11% punoljetnih, kliničke slike oboljelih sve teže

U FBiH potpuno cijepljeno 11% punoljetnih, kliničke slike oboljelih sve teže
13.09.2021.
u 16:50
Pogledaj originalni članak

Iako su nam svjetski istraživački centri takav scenarij prognozirali do 1. srpnja, BiH je za vikend dosegnula crnu bilancu od 10.000 preminulih tijekom pandemije koronavirusa. Prema broju umrlih, koji je u petak iznosio 9995, u odnosu na ukupan broj stanovnika, BiH ne samo da prednjači u regiji već je i treća u svijetu, odmah poslije Perua i Mađarske, pokazuju podaci portala worldometers.info. Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u FBiH nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe s komorbiditetima i dalje su najugroženije, piše Večernji list BiH.

Podaci pokazuju kako je u FBiH čak 86% umrlih osoba od posljedica COVID-19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti cijepljenja starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. A cijepljenje nam baš i ne ide planiranim tijekom. Prema službenim podacima, do 22. kolovoza prvom dozom cijepljeno je 314.400 stanovnika FBiH, dok je drugu dozu primilo 191.007 osoba ili manje od 11% od ukupnog broja punoljetnih građana. Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju SŽ, BPŽ i TŽ, a najlošije HBŽ, USŽ i ZHŽ. U ZHŽ-u je potpuno cijepljeno samo 7,71% stanovnika, dok ih je jednu dozu primilo 8,67%. U HNŽ-u potpuno je cijepljeno 10,83% stanovništva, a jednu dozu primilo je 18,09%. Tek nešto bolji od ZHŽ-a je HBŽ u kojem je potpuno cijepljeno 7,99% stanovništva, a jednu dozu primilo je 10,38%.

Da korona ponovno uzima maha, pokazuju i podaci iz RS-a, gdje je tijekom vikenda u razdoblju od 24 sata udio pozitivnih među testiranima iznosio čak 43%. U ovom valu, u kojem dominira delta-soj, bolest je češća kod mlađih ljudi, djece, pa i kod trudnica, a kliničke slike teže su nego ranije. U zdravstvenim ustanovama u RS-u od COVID-19 liječi se čak 45% više pacijenata nego prije sedam dana. Unatrag sedam dana, COVID-19 u RS-u je odnio 66 života. Jedan odjel osnovne škole u Banjoj Luci u petak je upućen u izolaciju. Kako Srpskainfo neslužbeno doznaje, virusom su zaražena četiri učenika iz tog odjela. Podaci Instituta za javno zdravlje RS-a kažu da je do sredine prošlog tjedna registriran 31 zaraženi osnovac, 7 mališana predškolske dobi te 25 tinejdžera.

Inspekcijska tijela u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera. Inspekcijska tijela u FBiH u kolovozu su izvršila 1796 inspekcijskih nadzora. Kod 67 subjekata uočeno je grubo kršenje mjera, izdano je 67 prekršajnih naloga u iznosu od 87.300 KM.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.