Ministarstvo financija

U FBiH počelo oporezivanje naknada za topli obrok većih od 8,5 maraka

U FBiH počelo oporezivanje naknada za topli obrok većih od 8,5 maraka
05.10.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Od početka ovoga tjedna primjenjuje se izmijenjeni pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Primjena ovog pravilnika ranije je prolongirana na zahtjev poslodavaca i sindikata, a njegov značaj je u tome što se smanjuje neoporezivi postotak za topli obrok na jedan posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Oporezivanje regresa

Ovim pravilnikom bit će oporezovan topli obrok iznad 8,5 konvertibilnih maraka, dok je, prema ranijim rješenjima, bio oporezovan samo onaj iznad 17 konvertibilnih maraka. Što se tiče regresa, do sada je neoporezovan bio onaj u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca. Tako je bilo moguće da netko tko ima mjesečnu plaću 5000 konvertibilnih maraka na ime regresa dobije 3500 konvertibilnih maraka koje se ne bi oporezivale. Prema novim odredbama, regres neće biti oporezovan samo ako je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja tri mjeseca.

Budući da je trenutačno prosječna plaća oko 830 konvertibilnih maraka, regres manji od blizu 400 konvertibilnih maraka neće biti oporezovan.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća zakazana je za 11. listopada i tada će se raspravljati o ovoj temi, iako su poslodavci vrlo oštro jučer reagirali na vijest o početku primjene novog pravilnika, tražeći njegovo povlačenje. - Ako bude postojao otpor i stav da će se on pod svaku cijenu primjenjivati, onda ćemo razmisliti da socijalni dijalog svedemo na neku minimalnu mjeru, odnosno da ga reduciramo, izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović . Negativne reakcije stigle su i iz oporbenih redova pa je tako SDP najavio da će na prvoj sljedećoj sjednici Parlamenta tražiti usvajanje zaključaka kojim bi se naredilo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da ovaj pravilnik povuče iz primjene. 

Međutim, iz Ministarstva financija Federacije Bosne i Hercegovine jučer su objasnili kako je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj 28. srpnja odlučeno da se primjena pravilnika odgodi do 3. listopada te da nije bilo govora o daljnjoj odgodi primjene pravilnika.

Iz Ministarstva su za Fenu izjavili kako su izmjene pravilnika izravan rezultat donošenja općeg kolektivnog ugovora koji je stupio na snagu 23. lipnja i svaka eventualna odgoda ovoga pravilnika bila bi isključivo posljedica odgode primjene tog ugovora.

Financijska stabilnost

- Federalno ministarstvo financija i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa socijalnim partnerima imaju odgovornost za fiskalnu i financijsku stabilnost Federacije BiH.

Prijedlog zaključaka predstavnika Udruge poslodavaca s četvrte izvanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća je jednostrani prijedlog i nije usuglašen između svih sudionika Ekonomsko-socijalnog vijeća, ističu iz Ministarstva financija Federacije Bosne i Hercegovine.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.