Korektni odnosi unutar Općinskog vijeća

U Bugojnu se “otkočila” suradnja Hrvata i Bošnjaka na korist svih

U Bugojnu se “otkočila” suradnja Hrvata i Bošnjaka na korist svih
12.01.2022.
u 09:00
Prema podacima kojima raspolažemo, u 2022. godini se očekuje asfaltiranje ceste u MZ-u Kula-Bristovi, MZ-u Rosulje i MZ-u Donji Boganovci. Sredstva su osigurana i za asfaltiranje ceste prema katoličkom groblju u MZ-u Vesela.
Pogledaj originalni članak

Da je moguće uspostaviti kvalitetnu političku suradnju na korist čitave zajednice, ovih dana nam svjedoči primjer iz Bugojna gdje su vijećnici HDZ-a, iako zastupljeni sa samo dva vijećnika u Općinskom vijeću, osigurali sredstva u proračunu koja će se koristiti za razvoj infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama s većinski hrvatskim stanovništvom, a koja su do sada bila zapostavljena u procesu obnove, piše Večernji list BiH.

Važni projekti

Prema podacima kojima raspolažemo, u 2022. godini se očekuje asfaltiranje ceste u MZ-u Kula-Bristovi, MZ-u Rosulje i MZ-u Donji Boganovci. Sredstva su osigurana i za asfaltiranje ceste prema katoličkom groblju u MZ-u Vesela.

Kako bi se osigurala skora izrada kanalizacije u MZ-u Lug-Udurlije, pristupit će se izradi projektne dokumentacije za koju su sredstva osigurana općinskim proračunom.

Nesmetan rad svih institucija i udruga je osiguran kroz projektno financiranje, ali i kroz grantove na mjesečnoj razini, a pritom su u HDZ-u BiH iznimno ponosni da će rad Igraonice Framice, HKD-a Napredak, HKD-a Kandija kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata biti lakši s obzirom na njihov značaj za hrvatsku zajednicu. Nisu zaboravljene ni vjerske zajednice te će se ovim putem potpomoći i njihovom radu. Bugojno je jedna od rijetkih općina koja svim svojim studentima isplaćuje 1000 KM godišnje te su svi redoviti studenti i ove godine dobili zasluženu potporu za što je osigurano 150.000 KM. Iz proračuna se izdvaja i 250.000 KM za poljoprivrednu proizvodnju, ali i naknada za porodilje u iznosu od 1000 KM godišnje kojom se želi dati skromni doprinos povećanju nataliteta u Bosni i Hercegovini. Vodstvo HDZ-a BiH OO-a Bugojno na čijem čelu stoji predsjednik Igor Vrljić svojim je aktivnostima i potezima uspjelo osigurati raspisivanje natječaja za popunu upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Općina Bugojno te je završetkom natječajne procedure omogućeno popunjavanje istih na multietničkoj razini te tako prvi put nakon rata imamo i predstavnike Hrvata u svim općinskim institucijama i javnim poduzećima.

Suradnja

Igor Vrljić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Bugojno, u razgovoru za Večernji list ističe kako su protekla godina i mandat novog Općinskog vijeća pokazali napredak kada je riječ o odnosu koalicijskih partnera kao i odnosu prema projektima u mjesnim zajednicama s većinski hrvatskim stanovništvom. Bugojno je među prvima u županiji uspjelo formirati OV, a Vrljić pritom posebno ističe značaj dobivanja pozicije predsjedatelja.

- Mudrom političkom borbom smo osigurali da ponovno imamo predsjedatelja Općinskog vijeća iz reda HDZ-a BiH. To nam je jako važno i pokazujemo važnost legitimnog predstavljanja Hrvata na lokalnoj razini - kazao je on. Vrljić navodi i kako sa SDA u ovoj općini imaju do sada korektnu suradnju, a što se vidi i kroz proračun i kroz sve odluke unutar vijeća.

- Naravno, ima tu poteškoća pa ćemo pokušati realizirati neke projekte koji su nam u zaostatku posljednjih godina. Ono što nas veseli jest da je otkočen proces suradnje, a to se pokazuje kroz usvajanje proračuna kao i imenovanje upravnih i nadzornih odbora gdje imamo legitimne predstavnike Hrvata, a što nismo imali poslije rata - naglasio je Vrljić.

Kazavši kako je suradnja korektna, Vrljić je ukazao i na važnost projekata koji se provode, kao i onih čija se realizacija očekuje u 2022.

Unatoč određenim smetnjama u samoj realizaciji, Vrljić ukupnu dosadašnju suradnju ocjenjuje ocjenom 3 plus ili 4 te navodi kako su projekti koje je HDZ zamislio usvojeni na Općinskom vijeću.

Istaknuvši i korektnu suradnju s Vladom Srednjobosanske županije, Vrljić je kao posebno značajan naveo projekt izgradnje obilaznice za koji je već završena projektna dokumentacija, izabran izvođač radova te urađena eksproprijacija. Ceste Federacije su, pojasnio je, nositelj aktivnosti, a pritom je Vrljić ukazao i iznimno značajnu ulogu HDZ-a BiH koji je lobirao za ovaj projekt koji će mnogo značiti za sve stanovnike Bugojna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DA
Damir2965
12:09 12.01.2022.

Odlicna vijest da se poslije Jajca i Bugojnu otkocilo. Sad su na redu Capljina i Stolac gdje se blokira imenovanje predsjednika opcinskog vijeca.

AL
Alle
10:22 12.01.2022.

Svim normalnim ljudima treba biti jasno nema ni BiH ni ikakvog napretka bez suradnje svih stanovnika u Bosni