stopa korištenosti 94 posto

U BiH više od 3.300.000 korisnika interneta

U BiH više od 3.300.000 korisnika interneta
08.06.2021.
u 07:49
Dominantna vrsta internet pristupa je bio hDSL, čiji broj pretplatnika čini 53,43 posto od ukupnog broja. Na drugom mjestu je kablovski pristup čiji broj pretplatnika čini 33,47 posto
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovini je na kraju prošle godine registriran 3.336.591 korisnik interneta, odnosno stopa korištenosti interneta iznosi 94,49 posto, procjene su Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Prema izvješću RAK-a o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu, bilo je ukupno 770.775 internet pretplatnika.

U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31. prosincom prošle godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno djelovalo 60 pružatelja internet usluga, priopćili su iz RAK-a. 

Kada je riječ o vrsti pristupa internetu, na tržištu Bosne i Hercegovine, dial-up pristup putem analognog i ISDN modema s 351 pretplatnikom čini samo 0,046 posto od ukupnog broja pretplatnika interneta, dok širokopojasni pristup ima 770.424 pretplatnika, prenosi Srna.

Statistika pokazuje da je u 2020. godini dominantna vrsta internet pristupa bio hDSL, čiji broj pretplatnika čini 53,43 posto od ukupnog broja. Na drugom mjestu je kablovski pristup čiji broj pretplatnika čini 33,47 posto.

Podaci dani u izvješću pokazuju da je korištenje širokopojasnog interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, što je utjecalo na unapređenje ponude usluga za krajnje korisnike, što se posebno ogleda u ponudi paketa koji istovremeno objedinjuju više usluga elektronskih komunikacija.

U 2020. godini došlo je i do značajnog porasta korištenja većih pristupnih brzina u odnosu na ranije razdoblje, što se može smatrati posljedicom digitalizacije svih sfera života izraženom u uslovima pandemije koronavirusa.

Agencija očekuje da će daljnji razvoj konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti uvođenje inovativnih i kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u Bosni i Hercegovini.

Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduvjet razvoja informacijskog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini, priopćili su iz RAK-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.