Karta broja pljački na 100.000 stanovnika po zemljama Europe pokazuje

U BiH relativno mali broj pljački u odnosu na veći dio Europe, Englezi i Španjolci najlošiji

U BiH relativno mali broj pljački u odnosu na veći dio Europe, Englezi i Španjolci najlošiji
26.02.2024.
u 20:45
Kreator ove karte tvrdi kako je riječ zasigurno o jednoj od najpopularnijih karata koje je ikada uradio s obzirom na to da je poznati youtuber Bald & Bankrupt podijelio njegovu kartu na svome kanalu
Pogledaj originalni članak

Jedna od najvećih noćnih mora koju ima većina nas je da nas netko opljačka nasred ulice. U posljednje vrijeme, usporedno s krizama, dolazi i do zamjetnog broja pljački kojima su izloženi ljudi diljem svijeta i Europe, piše Večernji list BiH.

Kad je riječ o europskim zemljama i stopi pljački, nedavno je portal mapgeist.com izbacio kartu na kojoj su bojama označene zemlje prema postotku prijavljenih pljački na 100.000 stanovnika.

 



Izloženost rizicima

Crvenom i žarko crvenom bojom označene su zemlje i područja na kojima je najveća vjerojatnost da će vas na ulici netko opljačkati. Kreator ove karte tvrdi kako je riječ zasigurno o jednoj od najpopularnijih karata koje je ikada uradio s obzirom na to da je poznati youtuber Bald & Bankrupt podijelio njegovu kartu na svome kanalu. Ova karta uistinu daje mnogo bolju raščlambu gdje ste zapravo više izloženi riziku od pljačke. Prethodno objavljena karta je iz 2019., a ova ima podatke iz 2021. za većinu zemalja.

U odnosu na prethodno objavljenu kartu, nije se mnogo promijenilo po tom pitanju koje zemlje imaju najveću stopu pljački u Europi. I prema ovoj najnovijoj karti, Belgija, Španjolska, kao i Engleska te Wales još uvijek imaju najviše stope pljački na Starom Kontinentu. Švedska, Francuska, Portugal i Luksemburg slijede ih u stopu. Tih sedam zemalja još uvijek ima mnogo veću stopu pljački od bilo koje druge europske zemlje. U usporedbi sa starom kartom čini se kako je stopa pljački u Francuskoj znatno porasla. Međutim, uistinu to nije slučaj.

Pravi razlog je to što je Francuska revidirala svoje podatke. Sada se pokazalo da stopa pljački u Francuskoj stalno pada sa 156 u 2015. na 106 u 2019. i 83 u 2021. Ako se to može reći na ovaj način, dobra vijest bila bi kako je, u usporedbi s dvije prethodne godine, stopa pljački pala u gotovo svim europskim zemljama. Pogotovo u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu. Kada je riječ o BiH, mi smo na ovoj karti postavljeni u iznimno pozitivno okruženje s jako malim brojem pljački na 100.000 stanovnika. Boja kojom je označena BiH na ovoj karti sugerira na to da imamo 15 - 30 pljački na 100.000 stanovnika.

Prema ovoj karti, u sličnoj poziciji nalaze se još Sjeverna Makedonija, dijelovi Srbije, posebno u zoni većih gradskih središta te neki rijetki dijelovi Hrvatske. Inače, općenito gledajući, naši susjedi Hrvatska, Srbija i Crna Gora u povoljnijoj su poziciji i označeni su iznimno svijetlom nijansom žute boje, što sugerira kako je stopa kriminala u sferi pljački ovdje najniža i kreće se od 0 do 15 pljački na 100.000 stanovnika. Slično kao što je slučaj s našim okruženjem, takva je situacija i u zemljama Baltika, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj.

Podaci i usporedba

Zanimljivo je kako je Britanija, s izuzećem Škotske i Sjeverne Irske, dakako uz Francusku, najlošija po ovom pitanju. Žarko crvena boja u ovim krajevima sugerira kako se počini i do 200 pljački na 100.000 stanovnika, što je iznimno veliki broj pljački ako se u obzir uzme veličina tih zemalja.

Slično je stanje s crvenkasto označenim i izoliranim te južno lociranim dijelovima Švedske, te u gradovima i provincijama Španjolske i Portugala. Iako, vrijedi napomenuti, i tu, kao i u dobrom dijelu Europe, prevladava narančasta boja, kojom su označena područja s koncentracijom od 30 do 50 pljački. Zanimljivo je da i ova karta, kao i prethodne, nema nikakvih podataka vezanih uz Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju i Moldaviju, a kad je riječ o Kosovu, podaci su uzeti za 2020.

Činjenica koja upada u oči i koja čudi, s obzirom na to da su podaci od Eurostata, jest i to da su podaci za Njemačku i BiH uzeti iz razdoblja 2019. Međutim, ima i starijih podataka na ovoj karti pa su tako podaci za Sjevernu Irsku i Škotsku iz 2018., dok su podaci za Englesku, Wales i Sjevernu Makedoniju još stariji te datiraju iz 2017. Iz svega toga vidljivo je kako je BiH na ovoj karti, kao rijetko kada, pozicionirana u jako mirnom okruženju, bar kad su pljačke stanovnika u pitanju. Nadamo se kako se ovaj broj neće značajnije mijenjati ili, ako se bude mijenjao, da ćemo težiti prema nuli.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.