prema podacima dzo-a

U BiH nekoliko dana nakon početka cijepljenja prvi slučaj gripe A (H3)

U BiH nekoliko dana nakon početka cijepljenja prvi slučaj gripe A (H3)
30.11.2018.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Svega nekoliko dana nakon što je počelo cijepljenje protiv gripe u BiH registriran je i prvi slučaj zaraze virusom gripe. Riječ je o virus gripe tipa A. “Posljednji podaci kojima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH raspolaže su za razdoblje 19. studenog do 25. studenog 2018. i ne ukazuju na povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Aktivnost gripe je niska u Federaciji BiH, kao i u europskoj regiji. Kod jednog pacijenta, koji je imao simptome respiratorne bolesti, potvrđen je virus gripe tipa A (H3) u uzorku koji je poslan u mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra u Sarajevu”, potvrdili su za Večernji list iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

Rizične skupine

Najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonske gripe je cijepljenje. A ove godine građani BiH, kada je riječ o zaštiti protiv gripe, imaju priliku cijepiti se zasad najučinkovitijim, četverovalentnim cjepivom. Inače, četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa sadrži dva A i dva B tipa virusa. Iako struka kaže kako nema boljeg i učinkovitijeg načina suzbijanja gripe od cijepljenja, u BiH zadnjih godina interes nije pretjerano velik. Dok su se godinama nabavljale velike količine cjepiva u BiH, danas ih nabavljaju dovoljno da pokriju cijepljenje rizičnih skupina. - Prošle godine se nisam uspjela cijepiti i dobila sam gripu koju sam jedva preživjela. Toliko je bila jaka da sam mislila da ću umrijeti. Visoka temperatura trajala je danima i onda sam rekla da više ni za živu glavu neće propuštati cijepljenje. Kada sam se cijepila, nikad nisam bolovala od gripe - kaže umirovljenica koja se među prvim javila na cijepljenje. - Svake godine dobijem gripu koja se zakomplicira. Prošle godine sam se cijepila i nisam se razboljela - navela je srčana bolesnica koja se cijepila kao pripadnica rizične skupine.

Četverovalentno cjepivo

Prema informacijama koje je Večernjak dobio iz pet županijskih zavoda za javno zdravstvo, četiri od njih nabavila su četverovalentno cjepivo, i to HNŽ, ZHŽ, HBŽ i Posavska županija, dok je ZZJZ SB županije ipak nabavio trovalentno cjepivo. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a za ovu je sezonu osiguralo sredstva za nabavu 2350 doza četverovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, koje sadrži dva podtipa virusa gripe A i dva podtipa virusa gripe B. U ZHŽ-u je osigurano 1500 doza, Hercegbosanskoj županiji 700, Posavskoj 400 doza. Četverovalentno cjepivo osigurao je i SŽ, i to 8000 doza. Svaki virus, pa i virus gripe, može se zakomplicirati. Te neke komplikacije mogu biti lakše, u vidu upale sinusa, upale pluća i slično, iako mogu biti i jako teške i izazvati upalu srčanog mišića, upalu mozga, kao i izazvati određeni respiratorni distres sindrom, odnosno komplikaciju na plućima, koja se jako teško liječi i koja može završiti fatalno. Fatalnih slučajeva, koji su završili smrću, lani je u FBiH bilo 12, od 30.000 koliko je bilo oboljelih. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.