Dani BHAAAS u BiH/GENETIKA

U BiH dolaze vrhunski genetičari od Njemačke do SAD-a

U BiH dolaze vrhunski genetičari od Njemačke do SAD-a
23.06.2022.
u 10:01
U sklopu Dana BHAAAS u BiH sutra (u petak) u Sarajevu specijalni simpozij "Genetička testiranja - klinička primjena" u organizaciji prvog bh. genetičkog savjetovališta "Genetika" koje je osnovala mlada znanstvenica Anela Zorlak, dobitnica Večernjakova pečata za znanost 2021.
Pogledaj originalni članak

Kako bi bh. zdravstvu što više približilo važnost genetike i genetičkog testiranja prilikom postavljanja dijagnoze i terapije, odnosno približilo dijagnostiku XXI. stoljeća i personaliziranu medicinu u BiH, Genetičko savjetovalište "Genetika" u sklopu Dana BHAAAS (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka) u BiH sutra (u petak), 24. lipnja, u Sarajevu, u hotelu Holiday organizira specijalni simpozij "Genetička testiranja - klinička primjena".

Personalizirana medicina

Kako za Večernji list navode iz Genetike, na simpoziju će govoriti vrhunski stručnjaci - predavači iz oblasti onkologije, oftalmologije, psihijatrije, ginekologije koji dolaze iz vodećih klinika u SAD-u, Hrvatskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. - Ovaj događaj višestruko doprinosi zajednici s naglaskom na uvođenju svijesti o važnosti personalizirane medicine i genetskih testiranja u kliničkoj primjeni, što do sada nismo imali mogućnost slušati i učiti u BiH. Događaj je otvorenog tipa kako bi što više zdravstvenih djelatnika, liječnika, ali i studenata imalo prigodu slušati o primjeni genetike u klinici - navode organizatori.

- Cilj simpozija "Genetička testiranja" jest predstaviti dosadašnja postignuća na polju kliničke genetike kroz prikaze slučajeva uistinu eminentnih stručnjaka. Sretna sam jer ćemo imati prigodu o genetičkom savjetovanju, genetičkim testiranjima, ali i realnim prikazima slučajeva slušati od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Njemačke, Hrvatske i BiH. Sarajevo će na simpoziju tako imati prigodu zakoračiti u svijet personalizirane medicine - kaže mlada znanstvenica, genetičarka Anela Zorlak podrijetlom iz Goražda, koja je pokrenula "Genetiku", inače prvo genetičko savjetovalište u BiH kako bi svoja znanja udružila s eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogućila svakom pojedincu što bolje upoznati sebe te preventivno djelovati, te prošlogodišnja dobitnica Večernjakova pečata za znanost.

- Pristup onkološkom bolesniku promijenio se iz temelja u posljednjih desetak godina. Sve se više pomičemo u smjeru personalizacije liječenja prihvaćajući svakog bolesnika kao posebnog, sa specifičnom malignom bolešću, željama i potrebama. Taj napredak omogućile su nam genetske analize uz pomoć kojih dobivamo preciznije informacije o genetskom kodu same bolesti što nam posljedično omogućuje primjenu ciljanih lijekova koji blokiraju upravo te specifične promjene nađene u tumorskom tkivu bolesnika. Navedeno nam omogućuje da izliječimo i dio bolesnika s metastatskom bolešću, što je ranije zvučalo kao teško moguće. Očekujemo daljnji napredak na ovom polju te je stoga nužna razmjena iskustava i mogućnosti, kao i daljnja istraživanja kako bismo postigli još bolje rezultate liječenja. Posebno me raduje sudjelovanje na ovom simpoziju u sklopu kojeg ćemo prezentirati nekoliko primjera primjene ciljane terapije na temelju genetskog profila tumora na stvarnim bolesnicima s metastatskom bolešću iz naše prakse te rezultate koje smo postigli - kazao je hrvatski onkolog dr. sc. Davor Kust, jedan od predavača na skorašnjem simpoziju.

Uz magistru Anelu Zorlak i dr. Davora Kunsta, na simpoziju će predavati i Bonnie Liebers, osnivačica genetičkog centra u New Yorku, dr. Tanya Slavova, menadžerica Klinike za dijagnostiku rijetkih oboljenja iz Njemačke, prof. dr. Lilijana Oruč, neuropsihijatrica i začetnica psihogenetike na našim prostorima, genetičarka Aida Ćatić, inače članica Američkog koledža za medicinsku genetiku i genomiku, dr. Ajla Pidro Mioković, oftalmologinja iz Hrvatske, te prim. dr. Ulla Marton, ginekologinja iz Hrvatske.

Više od 1000 sudionika

Inače, u organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) od 23. do 26. lipnja u Sarajevu se održavaju 13. Dani Dane BHAAAS-a u BiH. Očekuje se kako će ovo biti jedna od najposjećenijih znanstvenih konferencija u regiji, koja će ugostiti više od 1000 sudionika, uključujući stotine predavača iz 26 zemalja na 33 simpozija uz 350 prezentacija, na četirima lokacijama. Bit će organizirano i 16 radionica i okruglih stolova te posebni programi iz održivog razvoja, a posebna pozornost bit će posvećena radionicama za studente.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.