Slučaj 'Švicarac'

U BiH 23 korisnika kredita digla ruku na sebe

U BiH 23 korisnika kredita digla ruku na sebe
01.12.2015.
u 07:00
Od 2006. do 2008. u bh. bankama 9802 građanina podigla kredite u "švicarcima" Iz udruge 'Švicarac' napominju da RS i FBiH neće imati nikakvih troškova za donošenje ovakvog zakona na razini BiH, samo koristi
Pogledaj originalni članak

Dom naroda BiH trebao bi 10. prosinca razmatrati prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF u KM, a iz Udruge korisnika kredita "Švicarac" BiH nisu optimistični u pogledu njegova usvajanja jer smatraju kako taj prijedlog "vjerojatno neće dobiti podršku izaslanika iz reda srpskog naroda".

Zakon i podrška

Iz te udruge podsjećaju kako na posljednjoj sjednici Doma naroda BiH prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF u KM nije naišao na podršku političara iz RS, dok su svi zastupnici iz bošnjačkog i hrvatskog naroda glasovali za taj prijedlog zakona. "Srpski članovi nisu podržali ovaj zakon koji treba štititi interese građana RS, odnosno građana srpske nacionalnosti", istaknuli su iz udruge "Švicarac" te naglasili kako 3702 kredita u CHF pripadaju građanima iz RS te da nitko od njih nije naišao na podršku političara iz ovog entiteta u Domu naroda BiH. Iz udruge "Švicarac" napominju kako entiteti RS i FBiH neće imati nikakvih troškova za donošenje ovakvog zakona na razini BiH, nego samo koristi "jer će otuđeni (ukradeni) novac biti vraćen oštećenim građanima BiH, tj. bit će izvršen priljev novca u bh. gospodarstvo".

Jamstvo za kredite

Iz ove udruge također pozivaju predstavnike iz reda srpskog naroda "da se ponovno zapitaju koga predstavljaju i koga štite? Građane koji su ih izabrali i koji ih plaćaju ili banke?". Iz Udruge korisnika kredita "Švicarac" naglašavaju kako je "23 ljudi, korisnika kredita u CHF-u diglo ruku na sebe te da je za njih već kasno, ali da odgovorni moraju izaći pred lice pravde".

Također, podsjećaju kako su 9802 građanina BiH od 2006. do 2008. podigla kredite u CHF te da je banka od njih uzela ili hipoteku ili jamce kao jamstvo za kredit. Pozivaju domaće političke predstavnike da se zapitaju jesu li austrijski regulatori za bankarstvo zabranili davati ovakve kredite državljanima Austrije poslije samo tri mjeseca od davanja tih kredita u Austriji? Je li Austrijski vrhovni sud presudio u korist korisnika takvog kredita za državljane Austrije? Je li i zašto je austrijska Nacionalna banka izdala brošure svojim bankama u Austriji 31. siječnja 2006. godine sa sugestijom da se krene u takve kreditne aranžmane...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.