lukavac

U akcijama UIO BiH oduzeta roba vrijedna 53.500 KM

U akcijama UIO BiH oduzeta roba vrijedna 53.500 KM
09.10.2016.
u 14:45
Pogledaj originalni članak

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53.500 KM.

Iz UIO BiH navode da da su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, postupajući po informaciji MUP Tuzlanske županije, izvršili  provjeru prometa i porijekla robe u obrtničko-zanatskoj radnji u Lukavcu.

Pronađeno je 67 komada nakita koji svojim izgledom asociraju da se radi o plemenitom metalu ,,zlatu“ ukupne težine 216,1 gram, čija je vrijednost procjenjena na 15.000 KM.

Vlasnik nije mogao dokazati porijeklo viška robe zatečene u prometu te je privremeno oduzeta. Vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu 3.000 KM. 

Vršeći redovnu kontrolu prometovanja akcizne robe na zelenoj pijaci – tržnica u Brčko Distriktu, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uočili su veću količinu akcizne robe.

Na improviziranom štandovima uočena je veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete, kao i paklice orginalnih cigareta raznih tvorničkih marki sa akciznim markicama Republike Makedonije, kao i paklice na kojima nisu uopće postojale akcizne markice. Prilikom provjere na prodajnom mjestu nisu zatečene osobe - vlasnici robe.

Ukupna vrijednost oduzete robe se procjenjuje na 12.000 KM, a protiv nepoznatog počinitelja bit će podnešen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.  

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla na osnovu Radnog naloga izvršili su provjeru indirektnih poreza kod pravnog subjekta u Gradačcu.

Tijekom izvršenih provjera i popisa robe, te uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i skladišnu listu utvrđeno je odstupanje u količini robe. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla bez odgovarajuće dokumentacije i to: tenisice ,,Adidas“ 305 pari i tenisice ,,Nike“ 228 pari. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 20.000 KM.

Prilikom provjera putničkih vozila, u dva odvojena slučaja na graničnom prijelazu Orašje i u carinskoj ispostavi Tešanj, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra Tuzla otkrili su raznu robu koja nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 5.500 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, priopćeno je iz UIO BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.