Udruga gospodarstvenika Posušje

U 6 godina višestruko su povećali promet i izgradili čvrsto povjerenje

U 6 godina višestruko su povećali promet i izgradili čvrsto povjerenje
VL
Autor
Željko Andrijanić
10.08.2017.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Udruga gospodarstvenika Posušje jedna je od najbolje organiziranih gospodarskih udruga u BiH, ali i šire. Dok se u nekim bh. općinama i gradovima zbog ega i sitnih interesa gospodarstvenici ne mogu ni okupiti na jednom mjestu, posuški gospodarstvenici djeluju sinergijski, jačaju poslovanje, međusobno si pomažu, grade lokalnu zajednicu i daju sve od sebe kako bi ostvarivali još veće uspjehe.

Bez miješanja politike

- U našoj Udruzi je 45 članova i svi smo, manje-više, različiti i kao osobe i kao gospodarstvenici i kao takvi imamo i različite interese i privatne i poslovne. Međutim, imamo puno i zajedničkih interesa, prije svega, poslovnih, a onda i kao stanovnici Posušja, jer tu živimo, tu nam djeca idu u školu... Mi u svome radu nastojimo poticati upravo takva pitanja, a o onome što u startu znamo da različito mislimo i imamo različit interes i ne spominjemo, ističu sugovornici iz udruge. Djelovanje političkih stranki, primjerice, ne spominju. - Mi predstavnike vlasti ne gledamo kao predstavnike određene stranke ili kao „osobu“ s imenom i prezimenom, nego kao instituciju ili predstavnike institucije i nastojimo biti realni i ukazivati na neka pitanja koja bi se, po nama, morala bolje riješiti kako bi gospodarstvo bilo još bolje i kako bi zaposlili još više ljudi, a samim time bi se povećla i sredstva u proračunu i stvorile pretpostavke za bolji standard svim Posušanki i Posušana, govore za Večernji list sugovornici iz udruge. Svi članovi su uključeni u rad Udruge. - Svaki član je i član jednog od granskih povjerenstva kojih imamo pet: za proizvodnju, trgovinu, poljoprivredu i stočarstvo, graditeljstvo i planiranje, za usluge i turizam, ističu.

Izbor Inicijativnog odbora

Pere Lončar, uspješni posuški gospodarstvenik, jedan od članova inicijativnog odbora za formiranje udruge i jedan od osnivača iste kao i aktualni dopredsjednik, ispričao je kako je formirana udruga i koji su razlozi uspješnog djelovanja. -Ideja se rodila na hodočašću u Svetu Zemlju odnosno bolje reći na povratku. Po dolasku u Posušje dogovorili smo jedno druženje i tada smo izabrali Inicijativni odbor. Isti je aktivno radio, nije išlo glatko. Poslali smo dopise na 200 adresa, svakodnevno obavljali razgovore s gospodarstvenicima. Naravno svi su bili za, ali uz “vidjet ću”. ili, “ja bih ovako ili onako”. Bilo je mišljenja da trebamo imati članstvo po veličini tvrtke i slično. Na sastancima koje smo imali dogovorili smo i napravili prijedlog statuta u kojem smo kao osnovno predložili da svaki član udruge ima isti status i rekli smo da smo apolitična udruga što se pokazalo jako ispravnim. Nas trinaest je službeno formiralo udrugu uz izbor kvalitetnog predsjednika udruge kao i predsjednika Upravnog odbora, te ostalih članova u tijelima udruge. Svi smo djelovali kao tim s punim povjerenjem u vodstvo udruge i rezultati su došli. Tako danas imamo 45 članova i svi daju svoj doprinos radu i ugledu udruge. Za ovih šest godina djelovanja promet roba i usluga između naših članova je višestruko veći jer je izgrađeno jedno veliko povjerenje. Naravno da i sadašnje vodstvo radi isto. Kad je u pitanju odnos s aktualnom vlasti mi smo sto puta rekli da želimo biti konstruktivni, ali i kritični za dobrobit Posušja i žitelja Posušja, zaključio je poduzetnik Lončar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.