Infrastrukturni razvoj

POSUŠJE U 49 projekata ulaže se oko 5 milijuna KM, gradi se škola, asfaltiraju ceste...

POSUŠJE U 49 projekata ulaže se oko 5 milijuna KM, gradi se škola, asfaltiraju ceste...
19.09.2020.
u 12:34
Pogledaj originalni članak

Nekada je Posušje bilo sinonim za sušni kraj, što je bilo i njegovo temeljno obilježje kroz stoljeća. No, od nekada sušnog i nerazvijenog područja, u Posušju se danas ulaže i gradi velikom brzinom. Da je tako, svjedoči i plan infrastrukturnog razvoja koji je operativni instrument za realizaciju strategije i ima za cilj doprinijeti boljem donošenju odluka o realizaciji strateških ciljeva i prioriteta sektora, točnije ekonomskog - koji obuhvaća 17 projekata, društvenog razvoja - čiji je cilj završiti 21 projekt i zaštite životne sredine u okviru 11 definiranih sektorskih ili operativnih ciljeva definiranih u Strategiji integriranog razvoja općine Posušje.

Financiranje

- Planom infrastrukturnog razvoja 2019.- 2021. predviđeno je provođenje 49 projekata, a dosad je u 2019. započela implementacija 23 projekata koji zahtijevaju višegodišnju realizaciju - ističe za Večernji list BiH Branko Bago, načelnik ove zapadnohercegovačke općine.

- Postotak realizacije projekata, nastavlja Bago, u izvještajnoj godini je dobar (67,64%) unatoč otegotnoj okolnosti zbog nedostatka vlastitih financijskih sredstava u okviru općinskog proračuna. To je zaista dobar uspjeh. Ukupna vrijednost u cijelosti ili djelomice implementiranih projekata je 1,858.285,68 KM, a 56,07 posto od ovog iznosa realizirano je kroz proračun općine dok se ostatak financira iz vanjskih izvora - kaže nam Bago.

Zanimalo nas je i kakva je dinamika radova te je li pandemija koronavirusa ostavila posljedice.

- Infrastrukturni projekti uglavnom teku dinamikom kako smo ih zamislili te nama značajnijih odstupanja. U prva dva do tri mjeseca od pojave korone pad općinskih prihoda bio je drastičan te smo detaljno razradili sve korake za postupanje ako bi se takva situacija nastavila. Na svu sreću, stanje se jednim dijelom izbalansiralo, ali svakako je jedno kraće razdoblje utjecalo na izvođenje pojedinih radova - pojašnjava nam posuški načelnik.

Neki od projekata koji su obuhvaćeni trogodišnjim infrastrukturnim planom jest i dovršetak uređenja poslovnih zona u općini Posušje u što će se uložiti 200.000 maraka. Proširenje Logističkog centra također je jedan od projekata u koji će se uložiti značajna sredstva, točnije 175.000 KM. Dovršetak i stavljanje u funkciju Planinarskog doma u Masnoj Luci također je jedan od projekata u koji će do završetka radova biti uloženo 250.000 KM.

Multimedijalna dvorana

Kako je Posušje po strukturi stanovništva veoma mlada općina tako se u školstvo i obrazovanje ulažu gotovo najveća sredstva. Za dovršetak nove zgrade Osnovne škole fra Petra Bakule planira se izdvojiti 2,000.000 maraka dok će se u opremanje kabineta u osnovnim školama do kraja planiranih radova uložiti 240.000 maraka. Za opremanje i uređenje novih prostorija Glazbene škole uložit će se 200.000 KM, a u rekonstrukciju Doma kulture uložit će se 350.000 maraka. Klape i kulturno-umjetnička društva također će dobiti uređeniji studio i multimedijalnu dvoranu, a to će stajati 330.000 maraka. Kako stoji u trogodišnjem infrastrukturnom planu, u Posušju će se osnovati i Centar za mentalno zdravlje u okviru Doma zdravlja za što će se izdvojiti 100.000 KM. Jedan od 49 projekata je i obilježavanje kućanstava brojevima, za što se izdvaja 110.000 KM. Završetak izgradnje asfaltiranja ceste ispod Zavelima stajat će 500.000 KM, opremanje PVP-a Posušje dodatnom opremom 100.000 KM...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.