Održan sastanak

Tuzlanska županija mora izići iz prometne blokade

Tuzlanska županija mora izići iz prometne blokade
25.07.2021.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Ojačati prometnu povezanost Tuzlanske županije te je dovesti na mapu međunarodno značajnih prometnih koridora bit će on iznimnog značaja za unaprjeđenja velikih gospodarskih potencijala kojima obiluje ovaj dio zemlje, a koji će, uz bolju prometnu infrastrukturu, biti stavljeni u punu funkciju.

Stvari bi se trebale promijeniti vrlo brzo, a takve su poruke poslane i tijekom posjeta Tuzlanskoj županiji koji su imali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edin Ramić i izaslanstva direkcije JU Autoceste FBiH i Ceste Federacije BiH. Premijer Tuzlanske županije Kadrija Hodžić tom je prilikom naglasio kako je Novalićev i Ramićev posjet zapravo osnaživanje dogovora o značajnim temama za tu županiju.

- Razgovarali smo o cestovnoj deblokadi Tuzlanske županije. Mi nemamo ni jedan metar autocesta ni brzih cesta. S druge strane, imamo najmanje kilometara magistralnih cesta u odnosu na broj stanovnika u FBiH. Druga tema o kojoj smo razgovarali je održavanje likvidnosti proračuna TŽ-a do kraja godine i osnaživanja pomoći gospodarskim subjektima i obrtima u održavanju njihovih likvidnosti. Tu se radi o subjektima koji su imali poteškoće u vremenu pandemije - kazao je Hodžić.

Modeli izgradnje

Premijer županije ovom je prilikom potvrdio kako je došlo do intenziviranja razgovora o nekoliko značajnih tema koje se tiču prometnog povezivanja, poput cestovnih pravaca Tuzla - Brčko - Orašje, a potom Tuzla - Sarajevo. U kontekstu izgradnje autoceste objasnio je kako su razgovarali o modelima izgradnje i načinima financiranja izgradnje autoceste Tuzla - Brčko te o modernizaciji magistrale Tuzla – Sarajevo, piše Večernji list.

- Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla - Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH objasnili su nam kako to najbolje možemo učiniti - objasnio je premijer Tuzlanske županije. Dogovorena je pomoć Tuzlanskoj županiji u istom iznosu kao i prošle godine, oko 38,9 milijuna KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima.

- To je značajan doprinos Vlade FBiH Tuzlanskoj županiji. Financijska podrška nije samo stvar izlaza iz pandemije već i činjenica da u ranoj postpandemijskoj fazi TŽ ima najbržu stopu rasta izvoza i mi to nastojimo osnažiti, da TŽ bude lokomotiva koja će pokrenuti i ostale županije - dodao je Hodžić.

Premijer FBiH Fadil Novalić ističe da su na tehničkom sastanku definirani smjerovi kojima će se pristupiti projektima u kojima sudjeluju Vlada TŽ i Vlada FBiH.

- Radi se o cestovnoj deblokadi TŽ, financijskoj pomoći te namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restrukturiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetke milijuna KM. U takvim projektima dužni smo se ujediniti s partnerima iz TŽ. U TŽ moramo raditi na modernizaciji cestovne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na koridoru Vc - rekao je Novalić, prenosi Večernjak.

Pritom je naglasio kako je TŽ najbrže rastuća županija i najbrže sanira posljedice pandemije, a Vlada FBiH će izvoz iz TŽ potpomoći idućim transferima. Ovaj sastanak jedan je u nizu koji se u posljednje vrijeme obavljaju o temi unaprjeđenja prometne infrastrukture u Tuzlanskoj županiji, njezina povezivanja s drugim dijelovima BiH, a, između ostaloga, i s Distriktom Brčko i Orašjem na sjeveru. Tuzla će, kako se planira, biti na pravcu buduće autoceste Sarajevo - Beograd, odnosno jedan krak bi išao preko Tuzle i Brčkog i Bijeljine, potvrđeno je i kako se planira raditi na izradi glavnog projekta autoceste od Tuzle do Orašja.

Važnost za ekonomiju

Realizacijom projekta svakako će se stvoriti uvjeti za daljnju revitalizaciju gospodarstva na tom pojasu, a prometna infrastruktura otvorit će i nove perspektive razvoja kroz zone u blizini prometnog pravca. Ovim potezom prostor Tuzlanske županije dobit će i novu dimenziju prometne povezanosti s drugim važnim gradskim središtima. Značajan korak napravljen je na nedavnom sastanku kojemu su prisustvovali premijer TŽ Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i prometa TŽ Hamza Bešić s federalnim ministrom prometa i veza Denisom Lasićem, direktorom Javnog poduzeća Ceste FBiH Ljubom Pravdićem i predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli Danijelom Nikolićem.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.