Federalna Vlada odobrila četiri nova zakona

Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg gradovi

Foto: ''
Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg gradovi
13.12.2013.
u 09:24
Zakoni na temelju kojih općine postaju gradovi upućeni su u hitnu proceduru
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamenetu FBiH po skraćenom postupku uputila četiri prijedloga zakona kojima se sadašnje općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

Gradovi Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg su, sukladno novim zakonima, pravni sljednici sadašnjih općina i preuzimaju njihove nadležnosti, prava, obveze i imovinu. Teritorij ovih novih gradova u Federaciji BiH čine sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru općina Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg na dan stupanja zakona na snagu. Gradovi su jedinice lokalne samouprave i imaju svojstvo pravne osobe. Njihova samoupravna tijela su gradska vijeća i gradonačelnici koji poslove iz svojih nadležnosti obavljaju sukladno Ustavu FBiH, zakonima i gradskim statutima. Broj članova gradskih vijeća je utvrđen statutima, a vijećnici se biraju na izravnim tajnim izborima. Gradonačelnici, kao izvršna tijela gradova, biraju se sukladno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
mate45
11:25 13.12.2013.

Brijašnji način komentiranja je bio daleko pogodniji i pregledniji. Sad da bi komentirao moraš se uvjek prijavljivati i ne vide se većina komentara kao prije, nego samo par najpogodniji. Vratite nam raniju opciju komenteranja.

LI
livnix
11:01 13.12.2013.

Postavlja se pitanje kakvi to lobiji lobiraju da se izolira Livno koje je duplo veće i površinom i stanovništvom od Širokog Brijega i zašto granični prijelaz Kamensko spada u zadnju kategoriju ???