Bliske veze

Turković svrstala BiH uz iranski režim, Hrvati i Srbi bojkotirali susret

Turković svrstala BiH uz iranski režim, Hrvati i Srbi bojkotirali susret
07.12.2022.
u 16:30
Veliki gaf i štetu državi BiH napravila je ministrica vanjskih poslova iz SDA koja poziva iranskog kolegu u trenutku kada Zapad zbog nasilja i kršenja ljudskih prava osuđuje Teheran
Pogledaj originalni članak

Još od prije rata datiraju bliske veze dijela bošnjačkih političara i Islamske Republike Irana koje su se u javnosti uglavnom maskirale, no poziv šefu diplomacije te zemlje Hosseinu Amiru-Abdollahianu​ da posjeti Bosnu i Hercegovinu u trenutku kada se režim u toj zemlji nalazi pod jednima od najžešćih kritika Zapada zbog nasilja i teškog kršenja ljudskih prava neviđeni je autogol toj politici, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. To je bio ključni razlog zašto su hrvatski, ali i srpski dužnosnici bojkotirali susret s predstavnikom ovoga teokratskog režima.

Podržava BiH

- S ministrom Amirom razgovarala sam o svim pitanjima zajedničkog interesa - ne samo o pitanjima dviju država nego o širim i globalnim pitanjima. Iran je naš partner i prijatelj te jedna od država koja je nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i neovisnost BiH. Naša vanjskopolitička pozicija je jasna - mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao ključni vanjski put. Taj put nije uvijek jednostavan - rekla je Turković na konferenciji za novinare nakon održanoga sastanka u četiri oka iza zatvorenih vrata. Njezin kolega Amir-Abdollahian je pak na konferenciji za novinare govorio o izborima u BiH i očekivanju od novih vlasti te optužio SAD za prosvjede u svojoj zemlji. Kazao je kako je proteklih osam tjedana predstavljalo "vrhunac stranog uplitanja, uz poticanje nereda i terora", a za sve je optužio SAD. - Ni jedna osoba u Iranu nije stradala u pucnjavi snaga sigurnosti - ustvrdio je šef iranske diplomacije koji je dodao kako je 67 policajaca ubijeno tijekom suzbijanja prosvjeda, za što je optužio "ekstremiste koje potiče SAD" jer želi kontrolu nad iranskom naftom i drugim energentima. Podaci civilnih udruga pak pokazuju kako je ubijeno više od 440 civila koji tjednima prosvjeduju protiv represije. Val prosvjeda i nasilja potaknula je smrt djevojke Mahse Amini tijekom rujna, koju je uhitila policija za vjerske propise jer joj glava nije bila pokrivena. Preminula je u zatvoru pod nerasvijetljenim okolnostima. Među nastradalima također je veliki broj mlađih osoba koje zagovaraju slobodu. Snažne osude nasilja i kršenja temeljnih ljudskih prava uputili su predstavnici zapadnih zemalja, a, očekivano, prednjačili su iz SAD-a i Europske unije. Prilikom glasovanja u Ujedinjenim narodima predstavnik BiH Sven Alkalaj bio je suzdržan u osudi poteza iranskoga režima.

Šteta za BiH

To je učinjeno po nalogu odlazeće ministrice Bisere Turković iz vodeće bošnjačke stranke SDA. Taj potez izazvao je osude, a posebno je prijeporno to što BiH ne slijedi stajališta Europske unije, na što se obvezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Uz stav SAD-a, to je bio ključni razlog zašto su hrvatski predstavnici u Vijeću ministara bojkotirali jučerašnji zajednički sastanak tijekom popodneva s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom-Abdollahianom​. U izjavi za Večernjak potvrdili su kako je odluka ministrice Turković da pozove predstavnika zemlje koja negira temeljna ljudska prava posve suprotna nastojanjima BiH kao države te da Hrvati u tome neće sudjelovati.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Habuhabuhabu
16:58 07.12.2022.

Dodik sa Putinovom Rusijom, Čović diže izraelske zastave, a Bisera eto ugošćava Iran. A zašto ne bi, kad je Iran od Rusije i Izraela najmanje zlo. Najbolje se napraviti slijep i ne vidjeti što je očigledno.