nekropola stećaka

Turista na nekropoli sve više: Radimlja najzanimljivija Poljacima i Nizozemcima

Turista na nekropoli sve više: Radimlja najzanimljivija Poljacima i Nizozemcima
17.06.2022.
u 20:32
Radimlja se našla na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja s još 21 nekropolom iz BiH te još osam iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije
Pogledaj originalni članak

Jedna od turističkih destinacija u Hercegovini koju je pravo zadovoljstvo posjetiti je nekropola stećaka Radimlja. Naravno, nisu se “kameni spavači”, kako je stećke nazivao pjesnik Mak Dizdar, mijenjali, no pravu transformaciju posljednjih godina doživjelo je njihovo okružje, piše Večernji list BiH.

Zaštita, parkiralište...

Kao prvo, zaštitnu ogradu dobili su stećci s druge strane prometnice M-6, Čapljina - Stolac. Inače, nikada neće biti jasno zašto su austrougarski planeri cestu pravili kroz nekropolu, pri tom uništavajući dio “kamenih spavača”, a toga su se držali i kasniji graditelji. Postavljenjem zaštitne ograde i za taj manji dio nekropole svima postaje jasno da je to jedna cjelina. Druga značajka za posjeta Radimlji je uređeni parter, parkiralište za autobuse i automobile, mokri čvor, automati s osvježavajućim napicima…

Posjetiteljima je sada na raspolaganju i dvorana u kojoj se vizualno prije razgledanja može doživjeti nekropola, što znači - turistička ponuda je sadržajnija i zanimljivija. Vizualni dojam upućuje na to da su u Javnoj ustanovi “Radimlja”, koja gospodari tom i većinom drugih kulturno-povijesnih destinacija na području Grada Stoca, ozbiljno shvatili činjenicu da se polovinom srpnja 2016.

Radimlja se našla na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja s još 21 nekropolom iz BiH te još osam iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Turistička ponuda nekropole Radimlja u dobroj je mjeri zaokružena, a da to ne ostaje bez odjeka, potvrđuju riječi Andree Marković, turističke vodičke na Radimlji, koja na upit kako je počelo klimatološko ljeto, kaže: - Jako dobro, puno bolje od naših očekivanja. Mislili smo da će 2019. godinu, koja se po uspješnosti smatra referentnom kada je turizam u Hercegovini u pitanju, biti teško dosegnuti, no u svibnju smo imali više posjeta nego u istom mjesecu 2019. Ukupno gledano, jako smo zadovoljni kako teče ova godina. U međuvremenu smo proširili našu ponudu formiravši multimedijalni centar u kojem posjetitelje upoznajemo ne samo sa značajkama nekropole Radimlja nego i Stoca u cjelini. Uz Radimlju i Boljune, koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi, tu je još 30-ak nacionalnih spomenika te veći broj spomenika koji bi se tek trebali uvrstiti na tu listu. U svibnju i lipnju imali smo veći broj školskih ekskurzija iz cijele BiH, individualnih posjetitelja među kojima je, uz domaće, bilo i dosta stranaca. Među strancima je najviše Poljaka i Nizozemaca, zatim posjetitelja iz SAD-a i Njemačke. Imamo i onih koji pitaju samo za nekropolu Boljuni, gdje s Udrugom građana “Neveš” tijesno surađujemo. Sada se pripremamo za punu ljetnu sezonu od koje očekujemo puno jer je najavljen završetak radova na magistrali Stolac - Neum, što bi nam trebalo dovesti i nove posjetitelje.

Put do gostiju

Iz JU “Radimlja” ističu kako su imali uspješnu ljetnu sezonu i 2021., no od predstojeće očekuju još više. Uglavnom, svi koji žele vidjeti kako se u turističkoj ponudi prave iskoraci za posjeta Radimlji, brzo će shvatiti kako je put do gostiju unaprjeđenje ponude.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.