Upoznajte Body Empathy

Tri savjeta uz koje ćete napokon (p)ostati sretni

Tri savjeta uz koje ćete napokon (p)ostati sretni
20.01.2016.
u 12:56
Fizička aktivnost, slažu se mnogi, najbolji je lijek protiv depresije, tuge, melankolije, bilo kojeg negativnog i nelagodnog osjećaja
Pogledaj originalni članak

Siječanjska depresija, odnosno osjećaj melankolije i tuge, obuzima mnoge nakon što prođu prosinačka slavlja i moramo se vratiti u više-manje jednoličnu svakodnevicu. Hoću li se uspjeti držati svoje novogodišnje odluke i smršavjeti ili prestati pušiti? Kako će mi se novčanik oporaviti od blagdanskog trošenja? Pitanja su to koja muče mnoge, a odgovore možemo potražiti i na treningu Body Empathy, jedinstvenoj tehnici koja kombinira ples i psihologiju, donosi Zadovoljna.hr.

Fizička aktivnost, slažu se mnogi, najbolji je lijek protiv depresije, tuge, melankolije, bilo kojeg negativnog i nelagodnog osjećaja, a puno kretanja u kombinaciji s psihološkim radionicama pruža jedinstvena tehnika Body Empathy koju su osmislili kineziologinja Ana Kuhanec Brašnović, trenerica popularnog senzualnog fitnesa (S faktor) i psiholog Hrvoje Maleković.

"Danas u užurbanom svijetu, prepunom profesionalnih, obiteljskih i ostalih obaveza teško je pronaći vremena za sebe. Body Empathy tehniku preporučujemo ženama kako bi se osjećale zadovoljnije, sigurnije, samouvjerenije te da bolje funkcioniraju u svim svojim životnim ulogama", kaže Ana Kuhanec. 

Donja dobna granica za Body Empathy je 18 godina, a gornje dobne granice nema. Nije potrebne nikakva fizička sprema niti kondicija jer radionice 'Emocija u pokretu', na kojima se trenira Body Empathy, nisu primarno usmjerene na postizanje dobre tjelesne forme već su psiho fizičkog karaktera, ističe Ana.

Evo kako se sami možete motivirati u provođenju novogodišnjih odluka i postizanju sreće i zadovoljstva uz savjete Ane Kuhanec Brašnović i Hrvoja Malekovića:

1.Ne treba se povoditi za famom najdepresivnijeg dana, mjeseca ili godišnjeg doba, jer to ne vrijedi za svakoga. 

"Osobno obožavam zimu i snijeg. Naravno ljepše je kad si negdje u planini i uživaš na godišnjem, no sreću treba vidjeti i u malim stvarima pa ako i ne možemo na skijanje ili u planine možemo uživati samo u snježnom pejzažu ili šetnji prirodom. Meni osobno, koja često izbivam iz kuće i gotovo nikad nisam kod kuće, siječanj je idealan da se u slobodno vrijeme ušuškam u toplini doma uz obitelj, a za što ti ne treba novaca jer često siječanjsku depresiju povezuju s nedostatkom novaca nakon blagdana", ističe Ana.

2.Radite nešto što vas veseli u slobodno vrijeme, nebitno imate li ga puno ili malo. 
Donesite odluku o zdravijoj prehrani i redovitom odlasku na tjelesnu aktivnost koju volite pa ćete s tom odlukom sigurno osjetiti psihofizičke promjene koje će itekako utjecati na vaše raspoloženje. Osjećat ćete se bolje i lakše se nositi sa stresom.

"Vježbanjem se smanjuje razina hormona kortizola koji uzrokuje stres, a podižu se adrenalin i razina hormona sreće (endorfini i serotonin). Nakon što odradim trening plesa od sat vremena na mom licu pojavi se osmijeh i teško da će ga išta skinuti", kaže Ana. 

3. Naučite uživati u malim stvarima. Osvijestite koje su to male stvari koje vas čine sretnima.

"Što mene najviše čini sretnom? Trudim se da su to male stvari, no naravno nije to uvijek tako i svi smo najsretniji kada nam se postavljeni životni ciljevi uspješno vode k realizaciji. Nekad sam najsretnija bila kad sam u svoje slobodno vrijeme putovala, no danas kao majci su mi se i prioriteti promijenili pa je moja najveća sreća, osim mog osobnog uspjeha na poslu i u obitelji, svaki uspjeh moje 4-godišnje kćeri Eve Marie", priča Ana, a Hrvoje dodaje:

"Svoja sam stanja godinama proučavao tehnikom introspekcije i nakon dvadesetak godina predanog rada mogu reći da imam dobar uvid kako moje ponašanje, misli, a i okolina utječu na to kako se osjećam. Tijekom tog vremena prikupio sam listu od stotinjak stvari koje me vesele i trudim se često uzeti nešto s te liste, poput putovanja, glazbe ili meditacije". 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.