Tri namirnice koje trebate uključiti u svoju prehranu za duži život

Foto
Tri namirnice koje trebate uključiti u svoju prehranu za duži život
04.03.2024.
u 16:11
Pogledaj originalni članak

Spojevi u ovim namirnicama pokazali su smanjenje rizika od smrti od Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti i raka, piše Express.

Loose Women: Dr. Hilary raspravlja o tome kako živjeti duže

Koliko dugo živimo ovisi o brojnim doprinosima. Neki su izvan naše kontrole poput naše genetike, ozljeda i bolesti.

Međutim, određeni izbori imaju veliki utjecaj. Koliko često vježbamo, da li pušimo i koliko alkohola konzumiramo sve su to utjecaji na životni vijek. Prehrana također ima veliku ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, s nekim namirnicama poznatima po tome što smanjuju rizik od stanja, dok druge povećavaju rizik.

Sada je studija identificirala nekoliko namirnica i pića koja bi vam mogla pomoći da živite duže, kao i smanjiti rizik od smrti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, pronašlo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika za ova stanja i sveukupnu smrtnost.

Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivni polifenolni spojevi koji se nalaze u raznim biljnim namirnicama.

Već je poznato da imaju različite potencijalne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje protoka krvi, smanjenje upala, oksidativnog stresa i krvnog tlaka.

Pokazano je da flavonoidi također pokazuju anti-tumorske učinke ciljanjem ključnih molekula i puteva. Ali ovo je prvi put da je veza između unosa flavonola i rizika od smrtnosti tako temeljito proučavana.

 

Kao dio studije, tim istraživača koristio je bazu podataka National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) koja sadrži podatke o 11.679 ljudi starijih od 20 godina.

Istraživali su vezu između unosa flavonola (ukupni flavonol, kaempferol, myricetin, isorhamnetin i kvercetin), rizika od sveukupne smrtnosti i rizika od specifične smrtnosti (Alzheimerova bolest, kardiovaskularna bolest, rak i dijabetes).

Otkrili su da su sudionici s najvećim ukupnim unosom flavonola obično bili mladi bijeli muškarci i imali su povijest dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, zatajenja srca, koronarne bolesti srca, angine, srčanog udara i moždanog udara.

Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je smanjenje trenda sveukupne smrtnosti, kao i smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Dok je starija dob bila povezana s značajnim povećanjem sveukupne smrtnosti, ženski spol pokazao se značajno povezanim s nižim rizikom od sveukupne smrtnosti.

Studija kaže: “Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je zaključila da je unos flavonola u prehrani značajno povezan s ukupnim, Alzheimerovom bolešću, rizicima od smrtnosti od raka i kardiovaskularnih bolesti.

„Rezultat našeg istraživanja razjasnio je vezu između unosa flavonola, sveukupne i specifične smrtnosti u uzorku koji predstavlja cijelu naciju nehospitaliziranih građana u Sjedinjenim Američkim Državama, prezentirajući dokaze za unos flavonola kao neovisni, praktični, kvantitativni i pouzdani pokazatelj bolesti preživljavanja, što znači da je prikladan za zdravstveno i upravljanje rizikom od Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti i pacijenata s rakom.

Naša otkrića imaju praktičan značaj za javno zdravlje, jer se flavonol može nadopuniti svakodnevnim izmjenama prehrane i poboljšanjem prehrambenih navika.”

U trendu

Ali gdje možemo pronaći ove flavonole? Primarni flavonoli poput kvercetina, kaempferola, miricetina i isorhamnetina obiluju u čaju, lukovima i bobičastom voću.

Komentirajući rezultate studije za News Medical, dr. Sushama Chaphalkar, rekla je: “Zeleni i crni čajevi su izvrsni izvori flavonola.”
Kada se radi o lukovima, preporučila je crvenu sortu, „koja je bogatija flavonolima u usporedbi s ostalim sortama”, te je dodala “Kao što su borovnice i kupine, poznate po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući flavonole.”

Prema dr. Chaphalkar, druge namirnice bogate flavanolima uključuju: Kale, Jabuke, Crno vino, Rajčice, Brokulu, Salatu, Grožđe...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.