Intervju Kardinal Vinko Puljić

Treba se izdići iznad dnevne politike te raditi na pomirenju i jednakopravnosti

Treba se izdići iznad dnevne politike te raditi na pomirenju i jednakopravnosti
18.01.2018.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

U cijelom svijetu već tradicionalno se organizira Molitvena osmina za kršćansko jedinstvo u razdoblju od 18. do 25. siječnja. U povodu ovogodišnje Molitvene osmine razgovarali smo mons. kardinalom Vinkom Puljićem, predsjednikom Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Uzoriti kardinale, mnogi naši čitatelji čuli su za ekumenizam i za religijski dijalog, ali poneki zamjenjuju značenja tih pojmova. Što znači ekumenizam, a što religijski dijalog?

- Zaista je potrebno razjasniti ta dva pojma koja se vrlo često pogrešno upotrebljavaju. Riječ “ekumenizam” dolazi od grčke “oikumene”, što znači “nastanjeni svijet”, a upotrebljava se za pokret koji nastoji raditi na jedinstvu među kršćanima, kao što su katolici, pravoslavci, anglikanci, protestanti različitih usmjerenja itd. “Ekumenski”, kao pridjev, upotrebljava se, prije svega, za sveopće koncile kao nastojanje onih koji se zalažu za jedinstvo kršćanskih crkava, dok se izraz “religijski dijalog” upotrebljava za upoznavanje i odnos različitih vjerskih kultura i religijskih zajednica, primjerice, među kršćanima, Židovima, muslimanima i ostalim. Dapače, riječ “dijalog” je širok pojam koji se upotrebljava za komunikaciju različitih.

Imali ste sastanak s članovima Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije BiH u povodu ovogodišnje Molitvene osmine. Kakvo je stanje na području ekumenizma u BiH?

- Naša Biskupska konferencija uspostavila je jedno Vijeće za oba ta područja, posebno jer postoji Međureligijsko vijeće koje se bavi tim temama. U sklopu našeg Vijeća Biskupske konferencije ovaj smo put posebno razmatrali odnos Katoličke crkve i Pravoslavne crkve u BiH. Svake godine priređujemo Molitvenu osminu u kojoj ostvarujemo Isusovu zapovijed “Da svi budu jedno” (Iv 17,22), zato prvo shvaćamo obvezu moliti na tu nakanu. Svake godine priređuju se materijali za tu Molitvenu osminu na temelju iskustva pojedinog dijela u svijetu. Ove je godine stigao prijedlog iz iskustva na Karibima. Oni su oblikovali prijedlog Molitvene osmine na temelju Biblijskoga teksta: “Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči” (Izl 15,6). Mi u Sarajevu započinjemo s molitvom u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova na kojoj riječ poruke ima ili osobno mitropolit ili njegov izaslanik. A u subotu tijekom Molitvene osmine imamo kršćanski koncert naših zborova u katedrali. Zadnji dan Osmine priređuje se u sabornoj crkvi, na kojoj netko iz Katoličke crkve ima poruku. Drugi vatikanski sabor izdao je Dekret o ekumenizmu “Unitatis redintegratio”. Slijedeći taj Dekret, Ivan Pavao II. govorio je mnogo o ekumenizmu. Između ostaloga, rekao je: “Crkva ne može biti izvan ekumenske dimenzije”. A vidimo kako se na području ekumenizma trudi i sadašnji papa Franjo.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.