Centralna banka BiH pojasnila

Traže se rješenja za pomoć stanovništvu zbog inflacije

Foto: Ilustracija
Traže se rješenja za pomoć stanovništvu zbog inflacije
09.10.2022.
u 17:02
Dugoročne ekonomske politike prijeko su potrebne za poboljšanje situacije
Pogledaj originalni članak

Svjetska kriza prelijeva se na sve pore i bosanskohercegovačkog društva. Cijene nikad nisu bile veće, a nažalost, ovisni smo o kupnji jer (pre)malo proizvodimo. Koliko inflacija pogađa ovu zemlju, a što je i stabilno u cijeloj ovoj priči, za Večernji list prokomentirali su iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Dodatne mjere

- Konvertibilna marka je, kao i svih prethodnih godina, stabilna i fiksna, zahvaljujući valutnom odboru. Naime, monetarna politika BiH, odnosno CBBiH, ogleda se kroz mehanizam valutnog odbora, a on podrazumijeva da svaka novčanica i kovanica KM ima svoje potpuno pokriće u eurima. Građani mogu biti sigurni da svaka konvertibilna marka ima puno pokriće u eurima, a to je i zajamčeno zakonom, što znači da konvertibilna marka ne može devalvirati u odnosu na euro. S obzirom na to da je KM vezana za euro, kupnja KM vrši se po fiksnom kursu koji je svih ovih godina doprinio postizanju ciljeva monetarne politike kroz, među ostalim, očuvanje monetarne stabilnosti, kao i očuvanje financijske stabilnosti - ističu u Centralnoj banci. Kupovna moć građana sve je slabija, a Centralna banka čini što je u njezinim okvirima da se to promijeni, ali i druge institucije motivira da traže rješenja kako bi se pomoglo stanovništvu u ovim kriznim vremenima.

- Kada je riječ o inflaciji, svima je jasno da inflacija smanjuje raspoloživi dohodak građana i njihovu kupovnu moć, odnosno standard. CBBiH, u okviru svoga zakonskog mandata, poduzima ono što može, odnosno osigurava monetarnu stabilnost i stabilnost domaće valute, što je u ovakvim situacijama od posebnog značaja. Nužno je razmišljati i o dodatnim mjerama koje je potrebno poduzimati, a koje nisu u nadležnosti CBBiH u smislu jačanja kupovne moći i standarda te mjerama subvencioniranja i zaštite najugroženije kategorije stanovništva, barem u kratkom razdoblju - naglašavaju iz Centralne banke.

U Centralnoj banci BiH ističu važnost dugoročnih ekonomskih politika. - Značajan dio trenutačnih pritisaka je strukturalne prirode i rješenja moraju biti vezana za dugoročne ekonomske politike, provedena kroz proces niza reformi. U svakom slučaju, rješenja problema u vezi s inflacijom moraju biti vezana za dugoročne ekonomske politike i provedena kroz proces niza reformi. CBBiH poduzima sve što ima u svojoj nadležnosti kako bi se osigurala monetarna stabilnost u zemlji kao osnovni preduvjet za stabilnost i razvoj ekonomije - naglasili su za Večernji list iz Centralne banke BiH.

Ova institucija čuva i rezerve zlata, a znamo koliko je ono danas na cijeni i kolika je njegova stabilnost. Novac (bez zlatne podloge) prestaje biti simbol vrijednosti, a percepcija zlata kao simbola trajne vrijednosti sve je veća. Zlato je u doba krize ono što svi smatraju sigurnim utočištem, kako zapisaše u svom radu uvaženi ekonomisti i profesori Predrag Haramija i Đuro Njavro.

Monetarno zlato

- Rezerve monetarnog zlata Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i dalje iznose oko 2% ukupnih deviznih rezervi, odnosno oko tri tone. CBBiH konstantno radi na investiranju deviznih rezervi. Odluke vezane za sam proces upravljanja deviznim rezervama, čiji je sastavni dio i monetarno zlato, donose se na više razina. U okviru CBBiH od strane stručnih službi kontinuirano se prate tržišna kretanja i očekivanja te se na bazi istih donose strateške i taktičke odluke, u najboljem interesu, poštujući odredbe Zakona o Centralnoj banci koje se odnose na načelo sigurnosti i profitabilnosti prilikom upravljanja deviznim rezervama. Upravno vijeće CBBiH donosi strateške odluke dok taktičke odluke donosi Investicijski komitet sačinjen od rukovoditelja ključnih odjela - istaknuli su za Večernji list iz Centralne banke BiH. •

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.