Božićni ukras pun simbolike

KREŠEVO Miroslava i danas izrađuje tradicionalne krsnice

KREŠEVO Miroslava i danas izrađuje tradicionalne krsnice
10.12.2020.
u 17:17
Pogledaj originalni članak

Najradosniji katolički blagdan Božić mnogi od nas neizostavno vežu uz mnoštvo prekrasnih ukrasa i dekoracija, jednom riječju, blještavilo boja kojim dominiraju crvena, zlatna, srebrna, ali i mnoge druge boje koje posljednjih godina ovise i o aktualnim modnim trendovima. Prije nekoliko desetljeća u vanjskoj proslavi Božića među katoličkim obiteljima nije bilo blještavila ni mnoštva ukrasa, piše Večernji list BiH.

Križ je dijeli na četiri dijela

Slavilo se svečano i skromno, a gotovo da nema obitelji u Kreševu, kao ni općinama Lepeničke doline, koja na Božić na svome stolu nije, uz tri kalandorske svijeće u žitu i pšenicu posađenu na Sv. Luciju, često u pečenoj kori tikve tvrdokorke jer drugih posuda nije bilo, imala još jedan ukras kojeg se danas sjećaju tek rijetki.

U pitanju je krsnica, ukras napravljen od samo tri sastojka, brašna, vode i soli. U posljednje vrijeme tijestu se ponekad dodaje i jestiva boja te ovaj božićni ukras postaje dijelom šaren iako se tradicionalne krsnice rade bez boja. A njih još uvijek izrađuje Miroslava Ivičević iz Kreševa koju smo u njezinu domu zatekli s dvjema najmlađim unukama, desetogodišnjom Tatjanom i dvije godine starijom Marijelom. Miroslavi pomažu i stariji unuk i unuka, ali ovog puta baki su u pomoć pritekle Tatjana i Marijela koje poput Miroslave vješto oblikuju tijesto i od njega rade ukrase za krsnicu, ptice i cvijeće.

Što je krsnica, kako se radi i što simbolizira ovaj nekad neizostavni božićni ukras u katoličkim obiteljima lepeničkog kraja, pitali smo Miroslavu koja je krsnice počela praviti još s 10 godina, a izrađuje ih više od pola stoljeća.

- To je jedno okruglo tijesto u čijoj sredini je križ, otud i naziv krsnica. Križ dijeli krsnicu na četiri dijela koja simboliziraju četiri godišnja doba ili četiri tjedna adventa, i jedna i druga teorija postoje i imaju smisla. Kad bih ja svoju majku pitala zašto je krsnica podijeljena na četiri dijela, ona bi mi odgovorala: zato što imamo proljeće, ljeto, jesen i zimu. A od ukrasa tu su ptice i cvijeće. Moje objašnjenje zašto ptice - jer su i one pjevale Gloria kad se Isus rodio, a i Duh Sveti pokazuje nam se u obliku ptice. Cvijeće je ukras samo po sebi, a ja najviše volim ruže i njima često ukrašavam krsnice - počela je Miroslava priču o tradiciji izrade krsnica.

Jedina pomagala kojima se koristi u izradi jesu metalni tanjur, nož i čačkalica. - Metalne tanjure imam još otkako sam bila djevojka. U njima pečem krsnice nakon što ih izradim od tvrdo zakuhanog tijesta. Tijesto po potrebi režem nožem, a ukrase pričvrstim čačkalicom. Nakon što je gotova, a za njezinu izradi treba mi oko sat, krsnica se isto toliko peče na laganoj vatri. Uvijek se pravila na Badnjak, a oni koji su bliže crkvi nosili bi je na polnoćku posvetiti - kaže Miroslava, prema čijim saznanjima tradicija izrade krsnica potječe upravo iz njezina kraja, Kreševa. A da će se ova pomalo zaboravljena tradicija održati, svjedoče njezina unučad.

Zdravlje, sreća, mir i ljubav

Tri unuke i unuk uz nju svladavaju tehniku pravljenja krsnica. U bakinoj kuhinji sve bude bijelo od brašna i tijesta. Iz kreativnog nereda u kuhinji prave se deseci krsnica, svaka nalik jedna drugoj, a opet tako posebne i različite. - Lani sam ih napravila oko 80. Ljudi još uvijek traže ovaj ukras i žele ga za Božić. Jer, kad nekom darujete krsnicu, tako mu poželite sreću, zdravlje i uspjeh u cijeloj godini, sva četiri godišnja doba. Krsnica je za mene najljepši božićni ukras koji bi svaka katolička obitelj trebala imati - kaže nam Miroslava.

Krsnica može, ako se čuva na suhom i bez velikih oscilacija temperature, trajati godinama. Desetogodišnja Tatjana pokazala nam je krsnicu stariju od nje, prije više od 10 godina izradila ju je upravo njezina baka Miroslava. - Sad ih i moja unučad prave sa mnom i vjerujem da će to raditi i kad mene ne bude, odnosno da će ova lijepa tradicija nadživjeti mene kao što je i moju majku, od koje sam ja naučila praviti krsnicu - zaključuje Miroslava priču o pomalo zaboravljenom božićnom ukrasu punom simbolike, ali i lijepih želja onomu kome se daruje, od zdravlja i sreće do Božjeg blagoslova, mira i ljubavi.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.