inovacije i napredak

Tomislav Volarić na Sveučilište u Mostaru iz Velike Britanije donio iskustva digitalne transformacije

26.04.2019.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Veleposlanstvo Velike Britanije, na čelu s veleposlanikom Matthew Fieldom, izabralo je 20 osoba iz BiH koje, po njihovu mišljenju, mogu utjecati na digitalni razvoj društva u BiH. Jedan od odabranih sudionika programa bio je doc. dr. sc. Tomislav Volarić sa Sveučilišta u Mostaru. Projekt je trajao 14 dana, a sudionici su posjetili London, Leeds i Manchester, a tema je bila “Jačanje digitalne vlade”, “Enhancing Digital Government”.

E-vlada

Program je bio usmjeren na teme kao što su digitalna vlada, e-servisi u poreznom sustavu, zdravstvu, gospodarskom sektoru, utjecaj sveučilišta na informacijske tehnologije. Korištenje digitalnih tehnologija općenito u društvu, e-servisi u parlamentu UK, poslovna IT okruženja, pametni gradovi, e-učenje u nastavi samo su dio tema koje je doc. Volarić mogao poslušati i aktivno sudjelovati u razgovorima u Velikoj Britaniji.

Predavanje profesora Neil Morrisa, dekana za digitalno učenje s Leeds sveučilišta, samo je dio iskustva koje će profesor Volarić prenijeti na Sveučilište u Mostaru i društvo u BiH. Silicon Roundabout, kao središnje mjesto IT Velike Britanije, najlakše ga je ukratko opisati kao Silicon Valley Europe. Većina start-upa Velike Britanije nalazi se u ovome dijelu Londona. “Posjetiti ovaj dio Londona, gdje sjedište imaju Amazon i Google, neprocjenjivo je iskustvo. Posjet uredu koji se brine o digitalizaciji vlade (Government Digital Services) Velike Britanije u Londonu i poslušati iskustva i poteškoće koje su imali Britanci prilikom digitalne transformacije javne uprave za mene je neprocjenjivo iskustvo“, rekao je Volarić. Bivši ministar zdravstva Velike Britanije imao je predavanja koliko je ulaganje u IT pomoglo zdravstvenom sektoru da se podigne na višu razinu. “Bili smo u posjetu Ministarstvu vanjskih poslova gdje nas je primio Andrew Page, šef Odsjeka za zapadni Balkan i proširenje. Slušali smo zanimljivo predavanje o projektu ‘Škole za 21. stoljeće’ koji financira Vlada Velike Britaniije, a u koji ćemo se moći i mi uključiti”, objasnio je Volarić. Predavač Andrew Greenway prezentirao je kako je Velika Britanija od 2011. do 2016. uštedjela četiri milijarde dolara uvođenjem digitalizacije. Digitalizacija u UK proglašena je najboljom u svijetu, odmah iza su Danska, Australija i Singapur.

Zanimljivi podaci

Dylan Roberts, šef akademije za digitalne usluge koja je smještena u Leedsu, iznio je zanimljivu ideju kako grad prikuplja podatke, a Sveučilište ih može koristiti i predložiti poboljšanja u raznim područjima. Volarić je posjetio privatnu tvrtku koja se bavi “data scienice”, a to je najbolja tvrtka posljednje tri godine u UK. Na Sveučilištu Leeds ima 38.000 studenta koji studiraju IT, a primio ih je dekan Neil Morris. Zanimljiv podatak je da snimaju 80% predavanja svih nastavnika sveučilišta. Materijali su dostupni studentima odmah nakon nastave. Rade i tečajeve za cjeloživotno učenje. Imaju tim od 50 ljudi koji se bavi pripremom digitalnog sadržaja. U Manchesteru su posjetili Dotforge - Tech Startup Acceleratoru. Voditeljica projekta je Helena Habdija iz Zagreba. “Ovdje je bilo jako puno dobrih ideja i motivirajućih predavanja, a dogovorena je i slična prezentacija na SUM-u. Ovakvi projekti su hvale vrijedni, stečena poznanstva i prijateljstva možemo iskoristiti da pokrenemo BiH u procesu digitalne transformacije koja nam je potrebna na svim razinama društva”, rekao je prof. Volarić . Zahvalio je Veleposlanstvu Velike Britanije na čelu s veleposlanikom NJ. E. Matthew Fieldom što su ga izabrali za ovaj projekt.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.