Zagrebački gradonačelnik

Tomašević smanjio izdvajanja i za sport, sportaši ga kritizirali

Tomašević smanjio izdvajanja i za sport, sportaši ga kritizirali
19.12.2021.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Premda u izboru za novog predsjednika Sportskog saveza grada Zagreba nije pobijedio kandidat kojeg je priželjkivao, gradonačelnik Tomislav Tomašević ipak je došao na svečanost proglašenja najboljih sportaša grada. A tome je pomogao i razgovor s predsjednikom SSGZ-a Vjekoslavom Šafranićem i njegovim suradnicima održan dan prije.

– Bilo je bitno da dođem i pokažem da nam je stalo, da kažem javno da smo održali sastanak i da nam je razgovor bio dobar, da se slažemo u velikoj većini stvari i da imamo zajedničke ciljeve. Bitno je da se nepravilnosti u financiranju sporta raščiste i da doista svaka kuna iz gradskog proračuna ode u zagrebački sport, sportašima i trenerima. Nama je jasno da je zagrebački sport motor hrvatskog i da, ne bude li on dobro funkcionirao, neće ni hrvatski.

A zasigurno nije bilo ugodno te večeri biti u koži prvog čovjeka grada, prema kojem su bile upućivane kritičke strelice sportaša nezadovoljnih proračunom za sport za 2022. godinu, a posebice naglašenim smanjenjem sredstava za seniorski ekipni sport.

– S novim vodstvom SSGZ-a dobro smo krenuli. Financijska situacija u gradu je takva kakva jest, no trudit ćemo se da sljedeće godine u rebalansu osiguramo više novca za sport, a ono što će biti naš najveći izazov jest sportska infrastruktura.

Pitanje koje u tom kontekstu strši jest ono o nužnom reprezentativnom stadionu.

– Sljedeći tjedan imat ćemo sastanke s upravom Dinama vezane za maksimirski stadion. Vjerujem da će se tu pronaći model i da neće biti potreban novac iz gradskog proračuna.

No nije novi stadion jedina sportska infrastrukturna problematika koja je Tomaševića dočekala.

– Jako se dugo nije ulagalo u objekte. Prema planu investicija za nužne infrastrukturne projekte, trebat će nam 300 milijuna kuna, u što ne ulazi novi Dinamov stadion, ali ni obnova Doma sportova, oštećenog potresom, za koju će nam trebati sto milijuna kuna. A ne ulazi ni gradnja bazena u Španskom, jer zapadni dio grada takav objekt nema.

U tom će kontekstu Ustanova za upravljanje sportskim objektima dobiti na još većoj važnosti.

– Jedan od naših prioriteta bit će bolje upravljanje sportskom infrastrukturom, odnosno Ustanovom za upravljanje sportskim objektima, koja je svojevrstan sportski holding grada Zagreba. A ona će trebati znatne promjene.

Gradonačelnik je na koncu ponešto kazao i o stanju u Ciboni.

– Statut Cibone nije najbolji, ali to je jedna druga priča. Nažalost, pronašli smo nepravilnosti i u financiranju, odnosno dvostruko financiranje, što je priznala i sama Cibonina nova uprava. Njihova interna kontrola potvrdila je ono što je naša kontrola našla. Ne bih htio da se zbog nekih loših primjera baci ljaga na cijeli zagrebački sport. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.